10:35

10.08.2022

10:35

10.08.2022

RSE

Rat u Ukrajini počeo je s Krimom i mora završiti njegovim oslobađanjem, rekao je predsednik Volodimir Zelenski.

On je ovo izjavio samo nekoliko sati nakon što je niz eksplozija pogodio tamošnju rusku zračnu bazu, ubivši jednu osobu.

Zelenski nije spomenuo eksplozije, ali je svoje noćno obraćanje posvetio poluostrvu, rekavši: "Krim je ukrajinski i mi ga se nikada nećemo odreći".

Krim je službeno deo Ukrajine, ali ga je Rusija pripojila 2014. nakon referenduma koji međunarodna zajednica smatra nelegitimnim. Mnogi Ukrajinci to vide kao početak rata s Rusijom.

Rusko Ministarstvo obrane insistiralo je na tome da je do eksplozija došlo zbog oružja koje je eksplodiralo u skladištu, iako to nije neovisno potvrđeno.

Pomoćnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak porekao je da Ukrajina stoji iza eksplozija, rekavši za online televizijski kanal Dozhd: "Naravno da ne. Šta mi imamo s ovim?".

Svaki napad na Krim od strane Ukrajine Moskva smatra ozbiljnim. Rusija je prošlog meseca uputila upozorenje kada je bivši predsednik Dmitrij Medvedev zapretio da će Ukrajinu "odmah dočekati Sudnji dan" ako bude gađala Krim.

Zelenski se u svom govoru 9. avgusta nije osvrnuo na eksplozije, ali je opširno govorio o poluostrvu kazavši: "Nećemo zaboraviti da je ruski rat protiv Ukrajine započeo okupacijom Krima".

"Ovaj ruski rat počeo je s Krimom i mora završiti s Krimom - njegovim oslobađanjem", rekao je.

Zelenski u svojim poslednjim izjavama navodi da veruje da Ukrajina mora ponovno preuzeti poluostrvo pre nego što se rat završi, mada je ranije iznosio različite stavove o ovom pitanju.