20:27

13.08.2022

20:27

13.08.2022

RSE, AP

Nemačka preduzeća i javne institucije ove zime ne bi trebalo da greju svoje kancelarije na temperature više od 19 stepeni Celzijusa, da bi pomogle u smanjenju potrošnje prirodnog gasa, rekao je u subotu 13. avgusta Robert Habek (Habeck), ministar ekonomije u toj državi.

Najveća ekonomija u Evropskoj uniji (EU) pokušava da što brže smanji svoju ovisnost o ruskom gasu, kao odgovor na napad Rusije na Ukrajinu.

Ipak, Nemačka koristi više ruskog gasa od mnogih drugih zemalja u Uniji.

Rusija je već prekinula izvoz gasa u nekoliko zemalja članica EU, a zvaničnici strahuju da bi Moskva mogla da koristi izvoz gasa kao političko oružje da se ublaže sankcije protiv Rusije – ili čak da u potpunosti prekine izvoz gasa u Evropu tokom zime, kada je potražnja najveća.

Habek je rekao da se 27 članica EU dogovorilo da od avgusta smanji svoju potrošnju za 15% u odnosu na prethodni petogodišnji prosek – Nemačka planira da potrošnju smanji za 20%.

Ministar takođe predlaže zabranu grejanja nekomercijalnih privatnih bazena, gašenje grejanja u zajedničkim prostorijama javnih zgrada, te gašenje svetla na javnim bilbordima između 22 i 6 časova.

Plan EU o štednji gasa je stupio na snagu 9. avgusta i njegovo provođenje bi trebalo da traje godinu dana.

Prema procjeni Evropske komisije (EK), za postizanje cilja u narednih sedam meseci potrebno je uštedeti ukupno 45 milijardi kubnih metara gasa, a samo Nemačka bi morala potrošiti oko 10 milijardi kubnih metara manje.

U slučaju da EK utvrdi da postoji "ozbiljna nestašica isporuke gasa" ili izuzetno velika potražnja za prirodnim gasom, može zatražiti od 27 članica EU da objave upozorenje koje bi omogućilo bloku da rezove učini obavezujućim i ograniči izuzetke.

Iako blok nije uveo sankcije protiv ruskog prirodnog gasa zbog rata u Ukrajini, Moskva je poslednjih meseci značajno smanjila isporuke plina bloku, što Brisel vidi kao meru odmazde nakon nametanja drugih mera EU koje imaju za cilj kazniti Kremlj za pokretanje rata.