22:36

13.08.2022

22:36

13.08.2022

Danas

Užasi ruske invazije su do sada bili usmereni na ukrajinski narod. Ali intenziviranje borbi oko nuklearne elektrane – najveće u Evropi – moglo bi da dovede delove kontinenta u opasnost od radioaktivne katastrofe.

Kompleks Zaporožja u gradu Enerhodar na jugoistoku Ukrajine zauzela je Rusija u prvim danima rata. I dalje njime upravljaju ukrajinski tehničari, podstakao je rastuću međunarodnu uzbunu nakon što je granatiranje pogodilo elektranu, čijih šest reaktora proizvodi više energije od bilo kojeg takvog objekta u Sjedinjenim Državama, prenose NBC Njuz.

Zapad optužuje Rusiju za nuklearni terorizam, namerno stacionirajući stotine vojnika i skladišta oružja da bi je koristili kao „štit“ za bombardovanje obližnjih ciljeva. Ukrajina takođe kaže da ruske snage direktno napadaju to mesto.

Mnoge tvrdnje Rusije tokom rata su bile lakoverne, ali Moskva optužuje Kijev da je više puta napadao fabriku. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je ukrajinsko granatiranje „preplavljeno katastrofalnim posledicama za ogromne teritorije, za celu Evropu“.

Kao rezultat toga, zvaničnici grada Zaporožja, koji je i dalje pod kontrolom Ukrajine, počeli su da pripremaju planove za evakuaciju civila u slučaju curenja radijacije.

Evo zašto su posmatrači toliko zabrinuti:

Šta se desilo?

Sagradio ga je tadašnji Sovjetski Savez 1980-ih, šest reaktora na laku vodu u Zaporožju svrstava ga među 10 najmoćnijih nuklearnih elektrana na svetu.

Nakon što je invazija počela 24. februara, ratnoj mašini Kremlja je trebalo nešto više od nedelju dana da zauzme fabriku u Enerhodaru, gradu koji se nalazi oko 2 sata vožnje jugozapadno od većeg Zaporožja.

Zauzimanje fabrike od strane ruskih snaga nedelju dana nakon početka invazije izazvalo je početnu zabrinutost kada je izbio požar na lokaciji nakon granatiranja.