21:52

23.09.2022

21:52

23.09.2022

RSE

Šef regionalne vojne uprave u ukrajinskoj regiji Harkiv, Oleh Sjnjehubov, kaže da je 436 tijela, uključujući 30 sa tragovima mučenja, ekshumirano iz masovne grobnice u blizini istočnog grada Izjuma koji je preuzet od ruskih snaga početkom septembra.

Sjnjehubov je 23. septembra rekao da većina tijela ima znakove nasilne smrti, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

"Neka tijela imaju konopce na vratu, vezane ruke, slomljene udove i rane od opekotina. Nekolicini muškaraca su odsječene genitalije. Sve to ukazuje na torturu kojoj su okupatori podvrgli stanovnike Izjuma. Većina tijela su civili, 21 je vojno osoblje", napisao je Sjnjehubov na Telegramu.

Sjnjehubov je takođe rekao da su još najmanje tri masovne grobnice pronađene u Izjumu, te još više u regiji Harkiva gdje su u toku operacije razminiranja.

Otkriće mjesta masovne grobnice i dokaza o mučenju u Izjumu nekoliko dana nakon što je grad preuzet od ruskih snaga tokom uspješne ukrajinske ofanzive početkom septembra šokiralo je Ukrajince i međunarodnu zajednicu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nazvao je to dokazom ratnih zločina.