12:10

24.11.2022

12:10

24.11.2022

RSE

Evropska unija priprema deveti paket sankcija protiv Rusije kao odgovor na nesmiljene ruske napade na Ukrajinu, izjavila je predsednica Komisije Ursula fon der Lajen tokom posete Finskoj 24. novembra.

"Naporno radimo na tome da udarimo Rusiju tamo gde boli kako bismo dodatno oslabeli njene kapacitete vođenja rata protiv Ukrajine. Zato danas mogu da najavim da punom brzinom radimo na devetom paketu sankcija", rekla je fon der Lajen na pres konferenciji.

"Uz to, sigurna sam da ćemo vrlo brzo uspeti odobriti globalno ograničenje cene ruske nafte zajedno s članicama grupe G7 i drugim velikim partnerima.

"Nećemo stati sve dok Ukrajina ne nadvlada Putina i njegov nezakoniti i varvarski rat", rekla je šefica Evropske komisije.

Fon der Lajen nije iznela detalje o tome koje bi mere mogla da sadrži nova runda sankcija EU-a.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerima Finske i Estonije, te zamenicom premijera Švedske, fon der Lajen rekla je da su ruski napadi na ukrajinsku civilnu infrastrukturu kao što je snadbevanje električnom energijom jednaki ratnim zločinima.

Rusija je pod sankcijama Zapada zbog agresije na susednu Ukrajinu. U poslednjem paketu koji je Evropska unija (EU) usvojila u oktobru, blok je otvorio mogućnost targetiranja pojedinaca i kompanija u trećim zemljama ako pomognu entitetima EU da zaobiđu restriktivne mere koje su nametnute Kremlju.

Evropski parlament proglasio je u sredu, 23. novembra, Rusiju državom sponzorom terorizma, tvrdeći da njeini vojni napadi na ukrajinske civilne ciljeve poput energetske infrastrukture, bolnica, škola i skloništa krše međunarodno pravo.