11:09

25.11.2022

11:09

25.11.2022

Beta, Danas

Konzervativna partija Likud mandatara za sastav vlade Izraela Benjamina Netanjahua postigla je danas inicijalni koalicioni sporazum sa ultradesnom strankom Ocma Jehudit (Jevrejska snaga).

Na osnovu tog sporazuma lider stranke Itamar Ben-Gvir biće ministar nacionalne bezbednosti, prenose izraelski mediji.

Ministarstvo javne bezbednosti će se, kako je predvidjeno, preimenovati u ministarstvo nacionalne bezbednosti i dobiti dodatna ovlašćenja.

Ben-Gvir je ocenio da je postignut veliki korak u formiranju u potpunosti desničarske vlade.

Sporazum znači i da će Likud imati kontrolu nad pripadnicima granične policije koji nadziru nerede na okupiranoj Zapadnoj obali.

Dva bivša policijska zvaničnika nedavno su javno upozorila da predvidjene promene u odnosu izmedju policijskih snaga i ministarstva javne bezbednosti koje traži Ben-Gvir mogu označiti kraj izraelskoj demokratiji.

Bivši komandant izraelske vojske Gadi Ajzenkot je na vest o dogovoru sa Ben -Gvirom ocenio da je to „tužna šala na račun gradjana Izraela, kao deo pregovaračkih igara u kojima se izmišljaju titule za političke potrebe bez obzira na realnost i potrebe države“.

Ben-Gvir je poznat po antiarapskoj retorici i zapaljivim pozivama da Izrael anektira čitavu Zapadnu obalu i zahtevima da bezbednosne službe koriste više sile kako bi se suprotstavile palestinskim neredima.

Posle izveštaja da Netanjahu, najdugovečniji premijer u istoriji Izraela, teško sastavlja koaliciju diplomatski komentotori su nedavno ocenili da su ipak glavne prepreke ka njoj otklonjene i manje više rešeni glavni problemi.

Lider verske partije Šas Arije Deri će kako se očekue biti ministar unutrašnjih poslova.

Na parlamentanrim izborima 1. novembra Netanjahuov Likud i njegovi saveznici ultradesničari i ultraortodoksni Jevreji osvojili su 64 od ukupno 120 mandata u parlamentu (Knesetu), što je stabilna većina.

Medjutim iskrsle su prepreke jer su Netanjahuovi partneri suprotstavili jedni drugima.