20:13

24.01.2023

20:13

24.01.2023

FoNet, Danas

Pregovori Ankare, Stokholma i Helsinkija o pristupanju Švedske i Finske NATO savezu, koji su bili zakazani za februar, odloženi su, objavio je Tass, pozivajući se na diplomatski izvor u Ankari.

Pregovori zakazani za februar sa Švedskom i Finskom u okviru tripartitnog mehanizma za njihovo pristupanje NATO su odloženi, rekao je sagovornik agencije.

I turski list Sabah preneo je da su trilateralni razgovori prekinuti na neodređeno vreme, a to je najavio i ministar inostranih poslova Finske Peka Haavisto, koji je rekao da će pregovori Švedske i Finske sa Turskom o pristupanju Severnoatlantskom savezu biti suspendovani na nekoliko nedelja.

Novi problemi su nastali zbog toga što je lider švedske desničarske ekstremističke partije Tvrdi kurs Rasmus Paludan u subotu organizovao skup ispred turske ambasade u Stokholmu, uz javno spaljivanje Kurana. On je tada kritikovao NATO, Tursku i njenog predsednika Tajipa Erdogana i pokazao karikaturu proroka Muhameda.

Erdogan je nakon toga u ponedeljak rekao da Švedska ne treba da čeka da Ankara podrži njenu kandidaturu za članstvo u NATO, a u sličnom duhu su govorili i turski ministri spoljnih poslova i odbrane Mevlut Čavušoglu i Hulusi Akar.