17:39

19.03.2023

17:39

19.03.2023

FoNet

Pakistanska policija je podnela optužnice protiv bivšeg premijera Imrana Kana, 17 njegovih pomoćnika i mnoštva pristalica, optužujući ih za terorizam i nekoliko drugih krivičnih dela, nakon što su se sledbenici svrgnutog premijera u subotu sukobili sa bezbednosnim snagama u Islamabadu, javlja AP.

Satima su se u subotu Kanovi sledbenici sukobljavali sa policijom, ispred suda gde je bivši premijer trebalo da se pojavi zbog slučaja korupcije.

Interventna policija je koristila pendreke i ispalila suzavac, dok su Kanove pristalice bacale bombe i kamenje na policajce.

Više od 50 policajaca je povređeno, a policijski punkt, nekoliko automobila i motocikala je zapaljeno.

Policija je saopštila da je 59 Kanovih pristalica uhapšeno tokom sukoba.

Kan se nije pojavio u sudu da bi se suočio sa optužbama da je prodao državne poklone primljene dok je bio na funkciji i prikrio imovinu.

Osim Kana, danas podneti slučaj, takođe, tereti bivše i sadašnje poslanike, bivše ministre, bivšeg predsednika Narodne skupštine i brojne Kanove pristalice.

Optužbe uključuju terorizam, ometanje policijskih službenika u izvršavanju njihovih zadataka, napade na policiju, ranjavanje policajaca i ugrožavanje njihovih života.