15:37

24.03.2023

15:37

24.03.2023

N1

„Demonstracije koje su dobro prošle, postale su izuzetno nasilne i to je zabrinjavajuće“, rekla je gradonačelnica posle sastanka kriznog štaba o društvenom pokretu i njegovim posledicama.

Mnogobrojni slučajevi nasilja i sukobi s policijom obeležili su u četvrtak proteste protiv reforme u nekoliko gradova u Francuskoj, a nasilje se u Parizu nastavilo i posle protesta.

„Osuđujem to nasilje jer skreće pažnju sa teme koju podržava ogromna većina Francuza, a to je zahtev za povlačenje zakona o penzijama“, rekla je gradonačelnica i pozvala na „smirivanje strasti“.

An Idalgo je osudila „tvrdoglavost predsednika Republike (Emanuela Makrona) koji želi da progura“ reformu, a njegov govor u sredu „samo je pogoršao situaciju“.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen (Gerald Darmanin) izjavio je danas da je u Parizu bilo ; 140 izazivanja požara, paljenja smeća nagomilanog zbog štrajka radnika gradske čistoće.

U Parizu je u četvrtak bilo 9.600 tona smeća na ulicama.

Protivnici socijalističke gradonačelnice, kao i trgovci čije su radnje demolirane, optužuju je da nije učinila dovoljno da smanji posledice protesta.