18:13

24.03.2023

18:13

24.03.2023

RSE

Francuska vlada zabranila je instaliranje i korišćenje na službenim telefonima 2,5 miliona državnih funkcionera "rekreativnih" aplikacija poput kineske društvene mreže TikTok i američke platforme za gledanje filmova Netfliks.

Te aplikacije predstavljaju "rizik u pogledu sajber bezbednosti i zaštite podataka javnih zvaničnika i administracije", izneli su izvori bliski francuskom ministru državne službe Stanislasu Geriniju (Guerini), prenosi agencija Frans pres (AFP).

Francuska se tako pridružila drugim zapadnim vladama i organizacijama koje su zabranile ili ograničile upotrebu TikTok-a na službenim telefonima.

Zabranjen je "triptih aplikacija za igre kao što su Kendi Kraš, Netfliks i rekreativna aplikacija TikTok", rekli su izvori bliski vlastima.

Vlada je obavestila ministarstva o zabrani koja je obavezujuća i odmah stupa na snagu. Zabrana se ne odnosi na privatne telefone državnih funkcionera.

Službenici koji žele da koriste jednu od zabranjenih aplikacija u svrhe profesionalne komunikacije moraju da svom ministarstvu podnesu zahtev za izuzeće.

U slučaju kršenja zabrane, u ovoj fazi nije predviđen jedinstven sistem kažnjavanja. O svim kaznama moraće da se odlučuje "na rukovodećem nivou" svakog ministarstva, navela je Gerinijeva služba.

Bela kuća, Evropska komisija, kanadska i britanska vlada i druge nedavno su zabranile svojim zvaničnicima da koriste TikTok na službenim telefonima.

Osnova strahovanja za bezbednost pri korišćenju tih aplikacija je zakon Kine iz 2017. koji zahteva od tamopnjih kompanija da na zahtev vlasti predaju lične podatke koji bi bili relevantni za nacionalnu bezbednost.

Nije pomoglo što portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine, Mao Ning, uverava da kineska vlada "nikada nije tražila i neće tražiti od bilo koje kompanije ili pojedinca da prikuplja ili preda podatke iz inostranstva na način koji krši zakone".