10:48

26.03.2023

10:48

26.03.2023

RSE

Ukrajinska vojska saopćila je da su ruski napadi fokusirani na Bakhmut i nekoliko drugih istočnih područja, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Ukrajinske snage nastavile su kontrolirati položaje u Bakhmutu, gdje se nastavljaju višemjesečni napori ruskih snaga, saopćio je glavni štab ukrajinske vojske.

Vrhovni ukrajinski zvaničnik rekao je ove sedmice da se situacija "stabilizuje", ukazujući na ruske napade u Donjeckim područjima Lyman, Maryinka i Avdiyivka.

Kijev, također, tvrdi da ruske snage provode "obrambene akcije" u područjima oko Hersona i Zaporožja, gde je granatovanje izazvalo strahove zbog zarobljene nuklearne elektrane u jugoistočnoj Ukrajini.

Gradsko veće Hersona je 24. marta savetovalo stanovnicima koji žive blizu reke Dnjepar da odu u "sigurnija područja".

Ukrajinska vojska je saopštila da su okupatori u gradu Berdjansku, u oblasti Zaporožja, izdali dekret kojim su lokalno stanovništvo prisilili da traže propusnice za slobodno kretanje tim područjem.

Ruske snage i njihovi separatistički saveznici proveli su široke operacije "filtracije" kako bi proverili civile na okupiranom području od početka invazije u ferburu 2022.

Ukrajinski glavni štab također je ustvrdio da je ruska strana do sada pretrpela 170.000 žrtava. Radio Slobodna Evropa (RSE) nije mogao nezavisno potvrditi informacije o žrtvama bilo koje strane, niti razvoj događaja na ratištu.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da će njen glavni direktor, Rafael Grossi, iduće sedmice posetiti nuklearnu elektranu Zaporižje, pod ruskom okupacijom, gdje su on i drugi nuklearni stručnjaci više puta upozoravali na rizik nuklearne katastrofe.

U međuvremenu, Moskva je objavila planove za raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja u susednoj Bjelorusiji, a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pohvalio nedavna obećanja međunarodne podrške Kijevu.

Tajnik Ukrajinskog veća za nacionalnu sigurnost i obranu, Oleksiy Danilov, rekao je da je Bjelorusija postala "talac" Moskve.

Danilov je je na Twitteru objavio kako je potez ruskog predsednika Vladimira Putina "korak prema unutarnjoj destabilizaciji" Bjelorusije".

Ruska državna novinska agencija TASS citirala je 25. marta Putina, da nema "ničeg neobičnog" u vezi s taktičkim raspoređivanjem nuklearnog naoružanja i da ono ne krši postojeće sporazume o neširenju nuklearnog oružja.

U obraćanju, 25. marta navečer, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pohvalio je odluku o "novim paketima obrambene potpore" Ukrajini iz Finske, Njemačke, Litve i Sjedinjenih Američkih Država.

Takođe je naveo "sigurnosni paket i čvrste sporazume s Japanom" te naveo da hrvatska vlada podupire program lečenja i rehabilitacije ukrajinskih ratnih žrtava. Istaknuo je i da se Grčka pridružila grupi koja "radi na stvaranju posebnog suda" za ratne zločine.

Zelenski je rekao da su obaveze omogućile Ukrajini da ojača dok je "neprijatelj postao još izoliraniji, još beznadniji".