13:34

26.03.2023

13:34

26.03.2023

RSE

Teheran je osudio američke zračne napade na snage u Siriji povezane sa Iranom, u kojima je navodno ubijeno 19 ljudi.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je u subotu navečer "ratoborni i teroristički napad američke vojske na civilne ciljeve" u istočnoj sirijskoj regiji Deir el-Zor.

Pentagon je ranije saopćio da su dva lovca F-15 izvela osvetnički napad rano 24. marta.

Washington je saopćio da je pokrenuo osvetničke napade nakon što je jedan američki državljanin ubijen, dok ih je šest ranjeno, dronom "iranskog podrijetla" koji je udario u bazu koalicije predvođene Sjedinjenim Državama u Siriji.

Napad u kojem su nastradali američki državljani izveden je dronovima kamikazama na vojno postrojenje baze koalicije koju predvode SAD, saopćio je Pentagon nakon napada 23. marta.

Oko 900 američkih vojnika djeluje iz baza u južnoj i istočnoj Siriji kao dio globalne koalicije koju predvode SAD protiv džihadističke grupe Islamska država (IS).

Njihov cilj je da spriječe ponovno oživljavanje IS, čiji su militanti nekada kontrolisali velike djelove Sirije prije nego su poraženi 2019., nakon odvojenih kampanja koje su vodili borci kurdskih i arapskih milicija.

Milicije koje podržava Iran su prisutne širom Sirije, posebno oko granice s Irakom i u provinciji Deir Ezzor, gdje su se dogodili najnoviji američki udari.