15:22

30.03.2017

15:22

30.03.2017

RTK2/Agencije

Skupština Kosova usvojila je deklaraciju kojom odbacuje fusnotu (zvezdicu) pored naziva Kosovo u međunarodno postignutim sporazumima ističući da Kosovo može biti predstavljeno samo putem svog ustavnog naziva.

U zajedničkoj deklaraciji opozicionih i vladajućih stranaka, izuzev poslanika Srpske liste, navodi se da se svi međunarodni sporazumi ratifikuju Zakonom kojim se Kosovo deklariše svojim ustavnim imenom.

Ova deklaracija će se u buduće dodavati svakom međunarodnom sporazumu koji skupština bude usvajala.

Inače, ranije je Sporazumom iz Brisela dogovoreno da se u međunarodnim forumima i regionalnim organizacijama Kosovo predstavlja sa fusnotom, koja označava statusnu neutralnost.

To je bio uslov Srbije i kada je u pitanju osnivanje FZB na koji su pristale sve ugovorne strane, uključujući i Kosovo.

Nakon usvojene deklaracije, dve trećine poslanika usvojilo je i nacrt zakona o Fondu za zapadni Balkan, koji u prvom pokušaju glasanja, pre dogovora o deklaraciji, nije dobio dvotrećinsku većinu.

Srpski poslanici glasali su protiv deklaracije, ali su glasali za ratifikaciju Sporazuma o Fondu za zapadni Balkan.

Srpski poslanici glasali su protiv ratifikacije sporazuma za osnivanje Regionalne kancelarije za pružanje pomoći razvoju mladih na zapadnom Balkanu zato što kako su rekli, njime nisu uključeni predstavnici mladih manjinskih naroda na Kosovu.

Nacrt zakona tog Sporazuma je međutim usvojen sa dve trećine glasova albanskih poslanika, tek u trećem pokušaju.

Inače, nakon gotovo šest meseci bojkota, srpski poslanici i ministri u skupštini i vladi danas su prisustvovali sednici parlamenta.