16:09

30.04.2017

16:09

30.04.2017

Aleksandra Nićić, RTK2

Deca, roditelji i nastavnici iz dve Novosadske škole “Žarko Zrenjanin“ i “Duško Radović“, gosti su lipljanske Osnovne škole “Braća Aksić“.

Gosti iz Novog Sada stigli su u Lipljan u prepodnevnim satima, gde su ih dočekali vršnjaci i kolege iz O. Š. Braća Aksić.

„Zadovoljstvo nam je da vas vidimo u našem gradu, u našoj školi. Želja nam je da se osetite kao da ste u vašem Novom Sadu, da ne postoji razlika i da se ne osećate drugačije, nego baš kao kod svoje kuće. Dobro došli, želim vam ugodan boravak u našim školama, u našem gradu i želimo da  vam ovo ostane u jednoj lepoj uspomeni, da nastavimo dalje saradnju i da dogodine dođete u mnogo većem broju“, rekao je Bratislav Đedović, direktor Osnovne škole „Braća Aksić“ u Lipljanu.

U okviru projekta „Svim srcem za osmeh deteta“, Udruženje građana Novi Sad, treću godinu za redom dočekuje decu sa Kosova. Deca iz Lipljana boravila su u januaru u Novom Sadu. Saradnja dece mora da postoji, poručio je Goran Bajšanski.

„U ime cele organizacije Udruženje građana Novi Sad, a i ujedno grada Novog Sada svima nam je čast i zadovoljstvo što smo mogli da dođemo do vas ovde, da vidimo kako je ovde i da se osećamo kao što je direktor rekao kao svojoj kući. Nadam se da ćemo ova puna tri dana, bukvalno puna 24h provesti lepo, da ćemo se družiti i da ćete nam pokazati vaše znamenitosti grada. Udruženje građana Novi Sad, treću godinu za redom ugošćava decu sa Kosova u Novi Sad. Ovo je drugi put da se desilo da deca iz Novog Sada dolaze na Kosovo, sada u Lipljanu, bez obzira što smo prošle godine bili u Štrpcu, mislim da je ovo jako veliko iskustvo za nas, ali i saosećanje da dođemo i budemo ovde s vama i da se provedemo na najbolji način. Saradnja dece mora da postoji i mora da ide dete detetu, to i jeste svrha našeg projekta „Svim srcem za osmeh deteta“, da deca iz Novog Sada iz godine u godinu u što većem broju dolaze na Kosovo u bilo koju opštinu i da prosto vide kako se stvarno ovde živi i da vide da nije baš toliko strašno. Nismo imali problema, prešli smo preko Jarinja, trenutno je došlo osmoro dece, trudićemo se da svake godine bude sve više i više, to je svrha našeg plana i aktivnosti, kroz ovaj projekat što organizujemo“, kaže Goran Bajšanski, iz Udruženja građana Novog Sada.

Susret drugova i drugarica iz Lipljana i Novog Sada bio je veoma emotivan.

„Mislim da me očekuje jedno predivno iskustvo, lep provod, divni domaćini“, rekla je Sara Stamenković iz Novog Sada.

„Dolazila sam i prošle godine, Danica je bila kod mene i jedva sam čekala da dođem, zbog nje sam došla. Prošle godine mi se jako svidelo“, kaže Natalija Nedeljković učenica 8. razreda Osnovne škole „Dušan Radović“.

„Jedva sam čekala da vidim Danicu, kod nje je bilo prelepo“, kaže Danica Morača, učenica O.Š „Braća Aksić“ u Lipljanu.

„Prošle godine sam bio u Štrpcu, bilo je super, planiramo da iskoristimo ovo vreme na najbolji način“, rekao je Filip Akin, učenik O.Š „Žarko Zrenjanin.

Dobrodošlicu gostima poželeo je i načelnik Kosovskog okruga Srđan Petković.

„Ova deca su bila gosti u Novom Sadu, ta deca su stvarno ostavila utisak na našu decu, sada ćemo naša deca i mi kao lokalna samouprava, direktor škole, nastavnici i roditelji da iskažemo bar pola od onoga što su dobili u Novom Sadu. Novi Sad je prijatelj Gračanice, a mi u ovom slučaju nismo vodili decu iz Gračanice, nego decu iz Lipljana upravo iz onog razloga, zato što je Lipljan negde na rubu problema, jer je multietničko mesto, uvek ima problema. Mi kao lokalna samouprava i škola hteli smo da pokažemo gostoprimstvo ovoj deci iz Novog Sada. Pored ovoga, deca iz Novog Sada svake godine nam pripremaju paketiće za Novu godinu, 1000 paketića koje mi delimo deci ne samo iz Lipljana, već i iz okolnih mesta i gradova. Zahvalni smo Novom Sadu, NVO i Goranu na ovom divnom gestu i potrudićemo se da budemo dobri domaćini“, rekao je Srđan Petković, načelnik Kosovskog- okruga.

Gosti iz Novog Sada boraviće tri dana na Kosovu, za to vreme planiran je obilazak Gazimestana, Gračanice, arhiološkog nalazišta Ulpijana, Zočišta,  Prizrena i Svetih Arhangela.