16:30

19.01.2018

16:30

19.01.2018

Sandra Cvetković, Radio Kosovo 2

Kosovo je otvoreno za razmenu informacija sa Srbijom, kako bi se rešio slučaj ubistva Olivera Ivanovića, poručuju iz MUP-a Kosova, dok dobar poznavalac prilika Dušan Janjić smatra da Priština i Beograd ne shvataju ozbiljnost situacije već nastavljaju borbu oko statusa Kosova.

Zamenik ministra unutrašnjih poslova Kosova Milan Radojević u izjavi za Radio Kosovo 2, program na srpskom jeziku, kaže da je MUP otvoren za saradnju u cilju rasvetljavanja ubistva liders GI SDP Olivera Ivanovića. Tim povodom MUP Kosova je, putem INTREPOL-a, prosledio zahtev Srbiji za saradnju i razmenu informacija. Radojević napominje da je do sada već ispitano više svedoka u vezi ovog slučaja.

"Trenutno Policija radi na analizi dokaza i prikupljenog materijala sa lica mesta, takođe se radi i na obradi video nazora koji je prikupljen sa mesta uviđaja. MUP je spreman na saradnju sa svim službama koje mogu da pomognu rasvetljavanju ovog ubistva. U tom smislu Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova je preko kancelarije INTERPOL-a u Prištini uputilo zahtev MUP-u Srbije za dobijanje određenih informacija koje bi možda pomogle u rasvetljavanju ovog zločina", rekao je Radojević.

On je naglasio i da će Ministrstvo pravde Kosova doneti odluku o eventualnom uključivanju Srbije u istragu ubistva Olivera Ivanovića, ukoliko za to stigne zahtev zvaničnog Beograda.

A Dušan Janjić iz beogradskog Foruma za etničke odnose naglašava da Brisel i Vašington treba da se probude i reaguju, kako bi se napravio značajan korak ka uspostavljanju vladavine prava na severu Kosova. On ocenjuje i da je ovo trenutak kada Priština i Beograd treba da se izjasne da li zaista žele u EU i NATO, te da li žele da budu partneri Brisela i Vašingtona.

"Na početku, oni moraju politički da se dogovore, da se oko statusa ne slažu i da se problem statusa neće prelamati preko istrage ubistva Olivera Ivanovića. Potpuno je neprimereno da se političari igraju propagandnih agendi dok jedan ovakav političko teroristički akt može da uzdrma i Kosovo i Srbiju i region. Niko ne traži od Hradinaja da prihvati paralelnu istragu, niko razuman to ne može da traži, ali i on mora da shvati da je saradnja bezbedonosnih službi neophodna. Kada je u pitanju Beograd, njemu se treba konretno reći da ne dolzi u obzir da napravi paralelizam, saradnja dolazi u obzir. Bilo je ovakvih slučajeva i u praksi INTERPOL-a, napravi se zajednički istražiteljski panel ili koordinacija. U ovom momentu nedostaje jasna akcija Vašingtona i Brisela, jer EULEX nema nikakva ovlašćenja, a ono što se zove UNMIK odavno je umrlo", smatra Janjić.

On naglašava Priština i Beograd ne shvataju ozbiljnost situacije već nastavljaju borbu oko statusa Kosova. On ocenjuje da zahtev Beograda da se direktno uključi u istargu ubistva Olivera Ivanovića nije moguć, jer kako kaže, ne mogu da postoje dva istraživačka centra. Ipak, po njemu, saradnja je neophodna kako bi se ovaj slučaj rasvetlio. Kako kaže, istraga ubistva Olivera Ivanovića je komplikovan slučaj koji zahteva saradnju Prištine i Beograda kako bi se otkrio i nalogodavac tog ubistva, a ne samo izvršitelj atentata.

Oliver Ivanović, lider Građanske inicijative Sloboda, demokratija, pravda ubijen je 16. januara u atentatu izvedenom ispred prostorija njegove partije u Severnoj Mitrovici.