15:28

25.06.2018

15:28

25.06.2018

Aleksandra Nićić, RTK2

Predstavnici Udruženja "Vidovdan" iz Novog Sada uručili su finansijsku pomoć Iskri Maksimović, samohranoj majci troje dece iz Izvora kod Novog Brda.

Iskra Maksimović iz zaseoka Dimovići u Novobrdskoj opštini već deset godina sama odgaja troje dece. Porodična penzija, koju su deca nasledila od preminulog oca i dečiji dodatak nedovoljni su za pokrivanje svih troškova. Iako je posle muževljeve smrti kucala na mnoga vrata, svaki pokušaj da dođe do posla bio je bezuspešan. 

"Obraćala sam se mnogo puta zadnjih nekoliko godina, ni ja više ne znam, tražila sam pomoć, konkurisala, ali je ishod uvek bio negativan, do dana današnjeg je takva situacija", rekla je Iskra Maksimović.

Od dece smo kod kuće zatekli samo Miloša. Završio je osnovnu školu i planira da upiše Gimnaziju. Sestra Bojana je student druge godine Biološkog fakulteta u Nišu, dok je Stefan upisao Poljoprivredni fakultet.

"Na jesen krećem u školu, planiram da upišem Gimnaziju u Šilovu. Razdaljina odavde do autobuske stanice je jedan kilometar, kada sam išao u osnovnu to je već bilo malo bliže, 200m od kuće. Ovo nam puno znači, jer se neko od ovih ljudi setio da nam pomogne. Ovo nam puno znači", kaže Miloš Maksimović.

Uoči Vidovdana je istoimeno udruženje iz Novog Sada, koje čine građani poreklom sa Kosova nastavilo da pruža pomoć onima kojima je to neophodno. Maksimovićima su na žiro- račun uplatili 310.000 dinara i uručili im laptop. Prošle godine su Saobraćajnoj školi u Gračanici uručili sedam računara.

"Osnovni cilj je da porodici Maksimović pomognemo, majci Iskri kao samohranoj majci sa troje dece, koji su izvrsni đaci, na ovaj način da pomognemo, da se deca što bolje odškoluju i završe što više škole. Naše udruženje je malo, ali se trudimo da na ovaj način pomognemo svim našim zemljacima sa Kosova, jer smo i svi mi sa Kosova i trenutno živimo i radimo u Novom Sadu, u Vojvodini", poručio je Ivica Lukić iz Udruženja "Vidovdan".

Maksimovićima uručena pomoć mnogo znači, a predstavnici Udruženja "Vidovdan" veruju da će nadležne institucije imati dovoljno sluha za pronalaženje trajnog rešenja kako ova porodica ne bi zavisila od nečije pomoći.