15:08

07.07.2018

15:08

07.07.2018

Maja Denić. RTK2

Ministar Kosovskih bezbednosnih snaga Rustem Beriša održao je konferenciju za novinare povodom podnetih zahteva pripadnika srpske zajednice za napuštanje KSB-a. On je ucenjivanja i pretnje srpskim članovima da napuste KBS ocenio neprihvatljivim i istakao da se time krše osnovna ljudska prava.

Kosovske snage bezbednosti broje 137 pripadnika srpske zajednice, preko 40 članova je za sada uputilo zahteve za napuštanje KBS-a. Ministar KBS-a Rustem Beriša je poručio da srpski pripadnici KBS-a ne mogu slobodno da odluče o svojoj budućnosti, jer se nalaze pod pritiskom Beograda.

‘’Pripadnici srpske zajednice su bili veoma dobro integrisani  na nivou njihovih odgovornosti i dužnosti. Ove ucene i pretnje su neprihvatljive, time se krše osnovna ljudska prava. KSB nastavlja svoju misiju transformacije KBS-a u oružane  snage Kosova  kao odbrambene snag’’.rekao je Rustem Beriša,ministar Kosovskih bezbednosnih snaga

Prema  rečima ministra Beriše , Kosovske bezbednsne snage su otvorene za sve zajednice na Kosovu.

‘‘O zahtevima za napuštanje srpskih pripadnika KBS-a odlučivaće će se na osnovu standardnih operativnih procedura koje su predviđene za svakog člana KSB-a, u rokovima predviđenim zakonima i propisima koji su na snazi.KBS procenjuje da su ovi zahtevi  rezultat namernih napada, kako bi se potkopao napredak i postignuća KBS-a . KBS biće otvorene za sve zajednice koje žive na Kosovu i biće uvek u službi svojih građana.Verujem da će biti popunjavanja novih radnih mesta pripadnicima srpske zajednice’’.izjavio je Beriša

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić je nedavno izjavio da je dobro to što Srbija u uslovima povećanog nasilja na Kosovu i povećanih pritisaka uspeva da se protivi formiranju kosovske vojske.

‘’Sa ponosom ističem da smo protiv kosovske vojske i ja i predsednik Aleksandar Vučić i vlada i pozivam sve Srbe na KiM da ne učestvuju u toj formaciji, jer bi ona isključivo služila za potpirivanje sukoba. Srbi na KiM se nalaze pod velikim pritiscima, a napadi koji su u poslednje vreme učestali nisu slučajni i imaju za cilj da otežaju ukupan položaj Srba da bi pregovaračka pozicija Srbije bila slabija’’, kazao je Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM.

Podsetimo, i kosovski premijer Ramuš Haradinaj je nakon sastanka Nacionalnog saveta za bezbednost osudio ucene i pretnje upućene Srbima koji su u kosovskim bezbednosnim snagama.