15:59

18.07.2018

15:59

18.07.2018

Maja Denić, RTK2

Parastosom u Velikoj Hoči obeleženo je 20 godina od kidnapovanja i ubistva Srba u orahovačkoj opštini. Vence su položili članovi porodica, članovi Udruženja kidnapovanih i nestalih, kao i predstavnici Kancelarije Vlade Srbije za KiM.

U znak sećanja na dan masovnog kidnapovanja Srba na području opštine Orahovac, u Velikoj Hoči je služen parastos ispred spomenika svim stradalim Srbima u periodu od 1998. do 2000. godine. Predstavnici Udruženja kidnapovanih i nestalih lica ističu da se borba za pravdu i dalje nastavlja, ali da je rasvetljavanje sudbine nestalih u stagnaciji.

"Sa ovog mesta poručujemo svima, da nećemo odustati. Tražimo da se sudbina kidnapovanih rasvetli, tražimo da se počinioci zločina privedu pravdi", izjavio je Negovan Mavrić, Predsednik Udruženja nestalih i kidnapovanih Srba iz opštine Orahovac.

"Najnovije je da imamo pet tela koja su otkrivena u blizini Đakovice. Tri meseca je prošlo od kada smo dostavili uzorke posmrtnih ostataka na analizu, još uvek nemamo odgovor. I dalje se to kada su u pitanju srpske žrtve odugovlači, precesuira na neke druge načine", rekao je Milorad Trifunvić, Koordinator Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica na KiM.

Nakon parastosa i polaganja venaca, u Domu kulture je održana i akademija održana je akademija posvećena stradalim Srbima. Olgica Božanić je podsetila da bol za nestalom braćom ne prestaje ni posle dvadeset godina.

"I nakon 20 godina od kada su nasilno otrgi sinove iz majčinih zagrljaja, do danas mi ne znamo pravu istinu o njihovim sudbinama. Osim one istine da je većina iz orahovačke grupe 1998. godine, odnosno njih 36-oro pronađeno u masovnim grobnicama Mališevo i Volujak 2005. godine", kazala je Olgica Božanić.

Pomoćnik direktora Kancelarije Vlade Srbije za KiM Petar Petković je istakao  a stradanje Srba u opštini Orahovac predstavlja paradigmu stradanja srpskog naroda na Kosovu.

"Prošlo je 20 godina od nezapamćenih, strašnih zločina u opštini Orahovac. Međutim, ubice još uvek nisu pronađene, za srpske nevine žrtve i dalje nema pravde. Očigledno da je neće ni biti kada govorimo o prištinskom pravosuđu, jer oni sve vreme ćute. Zato je posebna odgovornost i prilika da se dokaže specijalni sud za ratne zločine, koji nikako da počne sa svojim radom", istakao je Petar Petković, pomoćnik direktora Kancelarije Vlade Srbije za KiM.

Na teritoriji Opštine Orahovac je od 1998. do 2000. godine nestalo 84-oro Srba, a za 15 osoba se i posle 20 godina još uvek traga.