16:09

01.09.2018

16:09

01.09.2018

Snežana Perić, RTK2

Humanitarna organizacija "Srpska solidarnost hranom“ iz Beograda u saradnji sa Stomatološkom komorom Srbije danas su učenicima Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Prilužju donirali 1400 svezaka i školskog pribora.

Humanitarna organizacija "Srpska solidarnost hranom“  nedavno je započela akciju prikupljanja svezaka i  školskog pribora za  sve učenike sa Kosova koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku. Više od hiljadu svezaka, školskog pribora i  četkica za zube članovi ove organizacije u saradnji sa  Stomatološkom komorom Srbije podelili su osnovcima u Prilužju.

"Pomažemo koliko možemo, mi smo  zajedno sa Stomatološkom komorom Srbije doneli oko 1400 svezaka i školskog pribora i podelili ovde u Prilužju", rekao je Branko Antić, Humanitarna organizacija "Srpska solidarnost hranom".

Stomatološka komora Srbije je jedna od glavnih partnera ove humanitarne organizacije. Zajedničkom akcijom prošle godine su u okviru osnovnih škola u Kamenici i Ropotovu oformili školske stomatološke ordinacije. Ovakve akcije će, kako najavljuju, biti nastavljene i u ostalim srpskim sredinama.

"Koliko god smo u mogućnosti da otvorimo još neke stomatološke ordinacije, prvi koraci su da završimo opremu u Ropotovu to smo njima obećali, njima treba sterilizator ili autoklav i naravno sterilizatori i u Domu zdravlja u Gračanici je potreban još jedan sterilizator to smo obećali i pomoći ćemo im da se stomatološka struka i ovde razvija", ističe Prof. Vitomir Konstatinović, direktor Stomatološke komore Srbije.

"Brinuli smo o njihovom stomatološkom zdravlju, tako da smo uz pomoć partnera "Kuraproks“obezbedili im četkice za pranje zuba u svojim paketićima, i jako se svemuu tome radujemo, verujemo da će biti još škola koje ćemo na taj način posetiti i toj deci pomoći", rekla je Maja Kovačević, sekretar stomatološke komore Srbije.

Početak nove školske godine u Prilužju počeo je poklonima što je obradovalo ne samo učenike već i nastavno osoblje ove obrazovne ustanove.

"Puno nam znači, jer njihovim dolaskom znamo da postojimo nije to toliko bitno materijalno, koliko jer bitna pažnja, i koliko je bitno da neko milsli na ovcu decu iz Prilužja“, kaže Srđan Zdravković, direktor OŠ "Vuk Karadžić" u Prilužju.

"Puno mi znači i drago mi je da smo na samom početku dobili ovako lep pribor i imaćemo da koristimo lep pribor", rekla je Dunja Kostić, učenica OŠ "Vuk Karadžić" u Prilužju.

Iz godine u godinu broj učenika u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić “u Prilužju znatno opada. Ove godine je broj upisanih prvaka svega 23, dok ih je prošle godine bilo 30. Od 314 učenika koliko ih je bilo do pre samo nekoliko godina, sada će školske klupe zauzeti 260 osnovaca.