16:08

18.09.2018

16:08

18.09.2018

Sandra Cvetković, Radio Kosovo 2

U četiri opštine na severu Kosova se ulaže iz tri budzeta, Vlade Kosova, Vlade Srbije, te iz Razvojnog fonda za sever, a tu su i različite investicije organizacija i zemalja Evropske unije. Međutim, meštani Severne Mitrovice kažu da se na terenu ne osećaju nikakve investicije. Smatraju da se novac ne raspoređuje pravedno, te da se ulaže u pogrešne projekte, koji nisu od koristi građanima.

"Ovde se ništa ne vidi na terenu, ja sam stari građanin ovde u Mitrovici, to ću svima u oči da kažem..ništa se nije ulagalo, samo se krade i pere se novac", "Možda se ulaže ali nedovoljno, ili se to za sada ne primećuje, možda će u narednom periodu ulagati, a koliko videćemo, nisam optimista ali videćemo", "Samo obećanja, a na delu još uvek nemamo ništa, gde su sve te pare mi ne znamo, i gde je uloženo, šta je uloženo, što se tiče ovoga ovde, ne vidi se ništa", poručuju građani Severne Mitrovice.

I u opstini Leposavić u ovom trenutku, gotovo, nema ni jednog kapitalnog projekta na kome se radi. Svi radovi na ranije zapocetim projektima su stali, jer kako tvrdi sadasnja vlast, prethodna je ostavila dugovanja veca od 3 milina evra. A građani Leposavića kažu da su sva predizborna obećanja pala u vodu.

"Čim dođu na valst nema ništa, a pred izbore od njih ne može da se živi", "Slaba voda, slaba struja, loš put, mi živimo kako moramo. Opština ne okreće glavu uopšte, sve se radi u gradu a na selu ništa", "Obećali su kanalizaciju, vodu a od toga ništa", kažu meštani opštine Leposavić.

Kancelarija Evropkse unije na Kosovu saopštila je da je Upravni odbor Razvojnog fonda ovog leta dodelio više od 2 miliona evra za projekte na severu Kosova. "Zvečanu je dodeljeno više od 700.000 evra za razvoj opštinske infrastrukture, uključujući podršku za tekući EU projekat "Regionalne deponije". Odbor je dodelio Leposaviću 400.000 evra kako bi se pomoglo gajenje malina u opštini i skoro 500.000 evra za drugu etapu izgradnje bazena u Zubinom Potoku. Upravni odbor je takođe dodelio 500.000 evra za dva projekta u Severnoj Mitrovici, odnosno drugu etapu Sportske sale i izgradnju objekta za vatrogasnu brigade”, navodi se u saopštenju. Inače, razvojni fond je rezultat dijaloga Beograd-Priština. Prihodi se dobijaju od naplaćenih dažbina na prelazima Jarinje/Rudnica i Tabavije/Brnjak. U Fondu je od 2013. prikupljeno 14.8 miliona eura dok je do sada dodeljeno preko 10 miliona za podršku socio-ekonomskom razvoju četiri opštine na severu Kosova.

U opštine na severu Kosova se ulaže i iz kosvskog budzeta. Šefica za administraciju u opštini Severna Mitrovica Adriana Hodzić kaže u izjavi za Radio Kosovo 2, program na srpskom jeziku, navodi da je ta lokalana samouprava na raspolaganju imala oko 500. 000 evra, za kategoriju javnih usluga i infrastrukturnih projekata. Novac je uložen u renoviranje ulice "Ivo Lola Ribara", kao i u zdravstvo i obrazovanje.

"Sem asfalta, odrađen je vodovod i kanalizacija, ulična rasveta, trotoari i parking mesta. Uloženo je i u sferi obrazovanja, rađeni su podovi u učionicama, u školi "Svet Sava" urađena je svlačionica za fiskulturnu salu...nismo zaboravili ni Medicinsku školu, uradili smo sportski teren...Investirali smo i u sferi zdravstva, naš KBC je dobio vrednu aparaturu koja omogućava bolju zdravstvenu negu našim sugrađanima. Nama je jako važno da podržimo zdravtsvo jer 70% korisnika KBC su ljudi koji žive južno od Ibra", objašnjava Hodzić.

Projekte realizuje i privremeni opštinski organ u Mitrovici, koji se finansira iz buzdeta Vlade Srbije. I predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, tokom njegove posete Kosovu, 8. i 9. septembra, najavio velika ulaganja u četiri opštine na severu Kosova. Potom je Kancelarija za Kosovo saopštila da će Vlada Srbije, pored ostalog, izdvojiti 10 miliona evra za Kliničko-bolnički centar u Severnoj Mitrovici, 13 miliona evra će biti uloženo u fabriku peleta u Leposaviću, 25 miliona evra za naselje "Sunčana dolina" u Zvečanu, dok će preko 800 hiljada evra otići u Zubin Potok, za pokretanje proizvodnje lamiranog nameštaja u pogonu "Simpa".

A analitičari ocenjuju da su sva ulaganja dobro došla, bez obzira da li se novac izdvaja iz Vlade Kosova ili iz Vlade Srbije. Poznavalac prilika Ljubomir Stanojković smatra da u srpskim sredinama na Kosovu najviše ulažu zemlje EU, iako se ponekad čini da i Vlada Srbije izdvaja velika sredstva.

"Možda su to velike pare, ali koliki su zahtevi i potrebe srpske zajednice. Srpske opštine na Kosovu imaju određena sredstva i iz Vlade Kosova, a mogu da se dobiju sredstva i od nekih drugih organizacija koji su kao neki sateliti jakih zemlja. Lično mislim da mnogo sredstava dolazi odatle nego što on dolazi iz Srbije ili sa Kosova, ali svakako svaki novac koji dolazi je dobro došao ako se upotrebi u prave svrhe i ode u prave ruke", Kaže Stanojković.

I politikolog Beljulj Bećaj smatra da prava ulaganja stižu od EU, a da političari sa Kosova i iz Srbije obećvajau investicije, zarad ličnih političkih poena.

"Bilo kakvo ulaganje, sa bilo koje strane u prilog meštana je dobro došlo, ali bojim se da su to samo obećanja, koja daju ovdašnji politički lideri", ocenjuje Bećaj.