16:47

23.12.2018

16:47

23.12.2018

Aleksandra Nićić, RTK2

Porodica Ristić iz Bosca kod Kamenice živi u teškim životnim uslovima bez rešenog stambenog pitanja. Sa raznim su se nedaćama ovi ljudi borili, pa i sa opakom bolešću. Ipak ne gube nadu u bolje sutra.

Mladi a nemoćni, tako započinju svoju priču Ristići. Glava porodice Budimir razboleo se pre 11 godina. Bolest ga polako slama i svakim danom uzima sve više maha, pa mu je kretanje otežano. Preko Zavoda ima obezbeđeno banjsko lečenje, ali za putne troškove nema sredstava.

"Radio sam u Zemljoradničku zadrugu u Krivu Reku, onda sam primao minimalac, razboleo sam se i izvadio sam invalidsku penziju", kaže Budimir.

Dečiji dodatak, socijala i invalidska penzija ne uspevaju da podmire sve troškove, jer Ristići kupuju lekove. Pored Budimira bolesna je njegova supruga Dubravka.

"Psihički, ruke mi se tresu od '99. godine i pijem lekove. 170 evra plaćamo lekove za muža, boluje od multiple skleroze, otežano hoda. U početku su se moji lekovi plaćali, a sad ih uzimam na recept, ne plaćam. Juče nam je moj dever doneo lekove, kupio je od socijale, samo je 1000 dinara vratio, svi se lekovi plaćaju", rekla je Dubravka Ristić.

Ristići imaju četvoro dece Lazara, Luku, Milicu i Bojanu. Sem Milice ostale mališane nismo zatekli kod kuće trenutno su kod strica u susednom selu. Zbog čestog Dubravkinog boravka u bolnici brigu o dvogodišnjoj Bojani preuzeli su Budimirov brat i snaja. Obrok iz narodne kuhinje im puno znači. Iako su praznici na pragu u ovoj porodici gotovo ništa ne ukazuje na to. Ovi mališani o jelci i lampionima za sada samo maštaju. Iako nema ukrase Milica ima novogodišnju želju.

"Lutku, loptu i paketić", kaže Milica Ristić.

Ova skromna porodica živi u prohladnoj kući u novom naselju iznad Bosca već šest godina. Neizvesno je do kada će ostati ovde pošto im je kuća data na korišćenje.

"Moja najveća želja je da ozdravi moj muž, da ozdravim ja, da čuvamo decu, da nam izgrade kuću,da moja deca završe fakultet. Maštala sam da budem sudija, bar jedna ćerkica da mi bude sudija ili sin", kaze Dubravka.

“Da nam izgrade novu kuću", kaže Budimir.

Kako bi Ristići naredne praznike dočekali u svom novom domu Organizacija Srbi za Srbe pokrenula je Božićnu akciju prikupljanja sredstava. Svi oni koji su u mogućnosti novac mogu uplatiti na neki od računa humanitarne organizacije Srbi za Srbe sa naznakom “za Ristiće” ili poslati SMS na 7763 koji iznosi 100 dinara.

Račun: Banka Intesa 160-279491-71