12:39

27.12.2018

12:39

27.12.2018

Marija Stanojković, RTK2

Predsednik Kosova Hašim Tači održao je godišnju konferenciju za medije, na kojoj je, između ostalog, govorio o dijalogu, pripajanju Preševa, Bujanovca i Medveđe Kosovu, Specijalnom sudu i ubistvu Olivera Ivanović. Tači se zahvalio medijima na korektnom izveštavanju, kao i kritikama koje su upućivali na njegov račun, koje će mu, kako je istakao, pomoći da unapredi svoj rad.

Predsednik Tači kaže da je nakon pisma američkog predsednika Donalda Trampa sve jasno, odnosno, da je Amerika jasno stavila do znanja da podržava dijalog, ali i konačni sporazum. Za dijalog su i sve zemlje u regionu, što je od ključnog značaja za mir i suživot.

‘’Mi ćemo veoma ozbiljno raditi kako bismo, pre svega, odgovorili potrebama građana i potrebama naše države. Pregovori i dijalog između dve države nastaviće se već sledećeg meseca, što vodi jednom sveobuhvatnom, zakonski obavezujućem sporazumu i konačnom priznanju Kosova od strane Srbije. To će biti jedan izbalansiran sporazum, u cilju mira i stabilnosti’’, kazao je on.

Komentarišući Specijalni sud, predsednik Tači ističe da Kosovo nema čega da se plaši i da tu politici nema mesta.

’’Vreme je da se crni oblak skloni sa Kosova. Imali smo slučajeve i u ranijem periodu da su oni koji su su se našli pred licem pravde izašli čisti i bez krivice. Borba OVK je bila pravedna i čista. Pozivam sve koji su pozvani da odu na saslušanje’’, rekao je Tači.

Na pitanje kada će biti rasvetljeno ubistvo Olivera Ivanovića, Tači je kazao da se "osumnjičeni za ubistvo nalaze u Beogradu i da Beograd treba da doprinese njihovom privođenju pravdi".

‘’Prema onome sa čime sam upoznat, istraga je u veoma važnoj fazi i glavni osumnjičeni su u Beogradu, tako da nam preostaje saradnja i sa međunarodnim organima i sa Beogradom kako bi bili uhapšeni osumnjičeni za ubistvo Olivera Ivanovića’’, istakao je on.

Tači je govorio i o ideji pripajanja Preševa, Bujanovca i Medveđe Kosovu, za koju kaže da će narednih meseci imati intenzivniju podršku. Takođe je napomenuo da će se za briselskim stolom razgovarati i o pitanju nestalih na Kosovu.