18:38

24.01.2019

18:38

24.01.2019

Snežana Perić, RTK2

Skoro dve decenije 19 socijalno ugroženih porodica i raseljenih lica živi u kontejnerskom naselju  Gračanici. Prema rečima samih meštana stanovnici ovog naselja se svakodnevno suočavaju sa različitim problemima, od kojih ih najviše zabrinjavaju učestale krađe.

Stanovnici takozvanog kontejnerskog naselja na Padalištu u Gračanici postali su bogatiji za još jednog  člana, najmlađi Ilija ulepšao je svakodnevnicu ne samo porodici Ilić, već i svim stanovnicima ovog  naselja.

“Evo, u ponedeljak sam dobio bebu. Danas je stigla kući, nas troje i beba sada živimo u 10 kvadrata“, kaže Zoran Ilić.

Brojni su problem koji muče interno raseljena lica i socijalno ugrožene porodice koje žive u kontejnerskom naselju na Padalištu. Prema rečima samih meštana, najveći im je problem što u demoliranom kupatilu nemaju toplu vodu.

“Grejanje imamo, drva ne koristimo, grejemo se na struju, kada nestane struja veoma je hladno jer je sve ovo napravljeno od lima i dosta je teško. Ovde su toaleti polomljeni, jedan bojler koristimo, a već sedam  dana je pokvaren i treba da sakupimo novac za grejač i da ga napravimo”, dodao je Zoran Ilić stanovnik  kontejnerskog naselja.

“Evo i socijale nema, treba kupiti lekove i hramu jer ja živim od socijale. Ne znam šta je ovo, tobož 21. vek, a ovo ni u 15. veku nije bilo! Bojler nam ne radi, u kazanu grejemo vodu, tako se kupamo”, ističe stanovnica kontejnerskog naselja Svetlana Danić.

“Ovaj narod nema gde da se kupa, bojler nemaju, ništa nemaju, u 21. veku da ima vaši, to je stavrno  nemoguće, ali nije kriv narod koji nema gde da se kupa“, kaže Ljiljana Ulamović, interno raseljeno lice iz Đakovice.

“Dosta je hladno, kada nema struje pokrijemo se ćebetom i sa dva jorgana, ali je ovo samo gvožđe i  kartom, zbog toga je i hladno, uslovi su katastrofalni”, rekao je Goran Živić, interno raseljeno lice iz  Orahovca.

Pomoć u vidu hrane i ogreva ovim porodicama pruža Opština Gračanica, kao i Privremeni organ Opštine Priština, a svremena na vreme ih obilaze i dobrotvori.

“Jedino ko nam izlazi u susret jeste Kosovska opština, pre svega gradonačelnik Srđan Popović, doneo  nam je pakete hrane, dobili smo veš mašinu, dobilo smo grejalice”, kaže Zoran Ilić.

“Živimo od socijalne pomoći, Opština Gračanica pružila nam je pomoć, srpska opština nam je dala drva”, dodaje Goran Živić.

Prošle godine je Opština Gračanica, u saradnji sa UNHCR-om na Kosovu formirala radnu grupu koja radi na pronalaženju trajnog rešenja za stanovnike takozvanog kontejnerskog naselja.

“Trenutno radimo na izradi strategije, ovih dana trebalo bi da imamo još jedan sastanak sa ljudima iz UNHCR-a kako bi dogovorili naredne korake za rešavanje problema kontejnerskog naselja“, zaklučio je Slobodan Kostić, službenik odeljenja za zdravstvo i socijalna davanja pri opštini Gračanica.

Do pronalaženja trajnog rešenja stanovnicima kontejnerskog naselja na Padalištu preostaje da se nadaju da će njihovim problemima uskoro doći kraj.