13:52

03.05.2019

13:52

03.05.2019

RTK

Predsednik Skupštine Kadri Veselji izjavio je da je sastanak između lidera Kosova i Pregovaračkog tima bio konstruktivan i da će se osigurati stalna koordinacija.

On je rekao da Kosovo ima svoju platformu i visoko ocenio posvećenost EU dijalogu, ali je rekao da će direktno učešće SAD uvek biti neophodno.

"Imali smo veoma pozitivan sastanak. Dozvolite mi da ponovim i ovo. Zaključili smo da je Berlinski Samit dobra vest. Mi imamo mandat pred našim građanima, našom državom, našim integritetom i suverenitetom i Ustavom Kosova. To je naš stav. Zahvaljujemo EU za ozbiljno angažovanje u ovom procesu. Ali, naročito se zahvaljujemo i pozivamo Sjedinjene Američke Države da nastave sa posvećenošću. Verujemo da će u budućnosti biti direktnije angažovanje SAD. Kosovo je suverena država, i to će uvek biti", rekao je on.

Što se tiče takse za koju se traži da se suspenduje, on je rekao da je "taksa bila dostojanstvena odluka i da se sada ne treba okrenuti protiv Kosova i podrediti se Srbiji".

Veselji je dodao da taksa ne bi trebalo da služi protiv SAD, Nemačke i Francuske i da se u budućnosti moraju donositi mudre odluke.

Sastanku su pored Veseljija, Tačija i Haradinaja prisustvovali i šefovi pregovaračkog tima, Špend Ahmeti i Fatmir Ljimaj, kao i zamenici premijera Bedžet Pacoli i Enver Hodžaj.