13:33

20.05.2019

13:33

20.05.2019

Beta

"Izbori za gradonačelnike na severu Kosova nisu održani u normalnoj situaciji i nisu bili demokratični, ali su pokazali da Beograd može da izvede faktičku podelu Kosova", ocenio je u izjavi za N1 predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.

„Srbija i Srpska lista ne kriju da se ovim nije rešavalo ko će biti gradonačelnik, nego da se pokaže da postoji uticaj i jedinstvo Beograda sa vodećim srpskim faktorima na severu Kosova“, rekao je on i dodao da se za sada ne zna da li će se situacija kretati ka dijalogu ili novom odmeravanju snaga.

On kaže da su ostavke četiri gradonačelnika pokazale da "Srbija i Srbi imaju ograničen prostor za reagovanje", što ilustruje i povratak srpskih poslanika u kosovski parlament radi verifikacije mandata. Ponovne ostavke novih/starih gradonačelnika ne vidi kao rešenje jer bi u tom slučaju Prištini bila data mogućnost da sama imenuje prve ljude četiri većinski srpske opštine na severu Kosova.

Janjić ne očekuje da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sednici parlamenta zakazanoj za 27. maj izaći sa svojom platformom za rešenje kosovskog problema jer zbog neodređene političke situacije u međunarodnoj zajednici i na Kosovu „nije momenat da to uradi“.