14:05

20.05.2019

14:05

20.05.2019

Siniša Kostić, RTK2

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji je na sednici koja je posvećena osnivanju Državne komisije koja bi trebalo da dokumentuje genocid Srbije na Kosovu i uspostavi Međunarodni tribunal, izjavio da Kosovo ima nepobitne dokaze, čak i iz srpskih arhiva, koje svedoče o zločinima Srbije na Kosovu.

“Kosovo ima dokaze i dovoljno svedoka, počevši od istine koju smo videli i doživeli, naše porodice i naš narod. Kosovo ima toliko svedoka koji su spremni da svedoče, uključujući i one koji su bili direktno uključeni u ove zločine. Govorim o izvršiocima koji su se pokajali! Govorim o onima koji su videli zločine, znaju o masakrima i bili su deo prikrivanja, sahranjivanja i otkopavanja i to govorim sa punom odgovornošću! Kosovo ima puno dokaza”, rekao je Veselji.

Veselji je rekao da Kosovo ima većinu dokaza koji pokazuju srpski genocid i dovoljno dokaza da dokaže planiranje i državnu organizaciju genocida nad Albancima i ostalim nesrbima na Kosovu.

“Način na koji su se dogodile, tačno mesto i identitet onih koji su izvrsili. Svi od reda se mogu pronaći i dokumentovati. Kosovo u celini ima vojne i policijiske planove, platformu, njihove izvršioce kao i počinioce gnusnih zlocina. Kosovo ima i dokumente iz srpskih arhiva kako su pokušali da prikriju tragove srpskih državnih zločina od strane političkih i vojnih lidera. Kosovo takođe ima spiskove albanskih pogubljenja, dokumentovano srpskim zvaničnim svedočenjem. Mnogi od ovih dokaza bili su dostupni i UNMIK-u i Haškom tribunalu, koje je Kosovo predalo pre proglašenja nezavisnosti“, rekao je Veseli.

Na kraju, Veselji je rekao da poslanici sada moraju da odluče da li će reći da inicijativi za osnivanje Međunarodnog suda za genocid na Kosovu, ili da, kako je reako ćutanju, zanemarivanju i poricanju.