16:37

11.06.2019

16:37

11.06.2019

RTK2

"Hteo bih da zahvalim predsedniku Tačiju. Sećam se da sam bio impresioniran njime, bio je veoma dobar sa puškom, ali sam bio zapanjen i njegovom mudrošću", rekao je bivši američki predsednik Bil Klinton u obraćanju medijima nakon sastanka sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.

"Mislim da danas ceo svet vidi Kosovo kao primer demokratije i posvećenosti, unapređivanju rasta i postavljanju mira sa svojim susedima, i to je nešto na čemu svaka država, mala ili velika mora raditi, izvan i unutar granica. Mislim da imate priliku da slavite i u narednih dvadeset godina. Uvek ću biti ponosan na činjenicu što sam bio predsednik Sjedinjenih Američkih država kada vam je bio potreban neko na koga bi se oslonili. Da ne dolazi do ubijanja civila i napuštanja svojih domova, morao je postojati bolji način", istakao je Klinton.

On se zahvalio narodu Kosova na izgradnji države, društva, funkcionalne vlade.

"To me podseća na nešto u šta sam verovao i nastavio da verujem, a to je da je ispružena ruka bolja od stegnute šake, i vi ste to dokazali. Kosovo zaslužuje da bude u Evropskoj uniji, i u NATO i u mnogim drugim organizacijama. Bio sam zadivljen kada je moj naslednik, predsednik Džordž Buš priznao ovu zemlju. Vi ste među malo stvari oko kojih se cela Amerika slaže. I mi ćemo biti složni u tome da nastavite da se razvijate i budete nezavisni", kazao je Klinton.

Predsednik Kosova Hašim Tači je istakao da je ovo specijalan dan za Kosovo zbog, kako je rekao, zajedničkih angažovanja, zbog slobode, nezavisnosti Kosova.

"Izražavam najveću zahvalost u ime svih institucija i kosovskog naroda vama lično, vašim saradnicima zbog pravične istorijske i humanitarne odluke koju ste doneli 1999. godine da započnete bombardovanje kako bi zaustavili etničko čišćenje kosovkih građana, koji su nasilno proterivani iz svojih domova, kao i mogućnost koju ste im dali da se vrate u njihove kuće i zgrarišta kako bi ponovo izgradili mir i stabilnost. I danas nakon 20 godina Kosovo je nezavisno", rekao je Tači.

On je rekao da je tokom ovog čitavog puta Kosovo bilo sa SAD i da je Klintonova ali i podrška SAD-a bila od životnog značaja za nezavisnost i evroatlanske integracije.

"Priča o Kosovu je priča o zajedničkom uspehu, vi ste naš heroj i zahvaljujem vam se u ime svih građana Kosova", istakao je Tači i odlikovao bivšeg predsednika SAD-a Bila Klintona.

"Dakle na osnovu mojih nadležnosti kao predsednika Kosova i kao vaš prijatelj danas vam dodeljujem odlikovanje Orden slobode. Ne postoji nagrada kojom mogu da vas nagradim za vaš doprinos jer najveće odlikovanje je sloboda Kosova što se odrazilo na mir i stabilnost u čitavom regionu", dodao je Tači.  

Bivši američki predsednik Bil Klinton boravi na Kosovu povodom obeležavanja dvadesete godičnjice od stupanja NATO-a na Kosovu.