17:24

12.06.2019

17:24

12.06.2019

Maja Denić, RTK2

Polno prenosive bolesti su u porastu svuda u svetu, upozoravaju stručnjaci. Istraživanja Svetske zdravstvene organizacije pokazuju da se više od milion ljudi širom sveta svakodnevno zarazi nekom od polno prenosivih bolesti. Blagovremeno informisanje o merama zaštite i dijagnostikovanje oboljenja put su ka izlečenju ovih bolesti, napominju stručnjaci.

Većina polno prenosivih bolesti je izlečiva, ali postoje i one hronične koje se adekvatnim lečenjem mogu držati pod kontrolom. Ukoliko se ne leče na vreme one mogu prouzrokovati ozbiljne  zdravstvene probleme, upozoravaju ginekolozi.

’’20 posto populacije je  zaraženo nekom od polno prenosivih bolesti.Mi ih delimo na bakterijske i virusne, ali svima je osnovna karakteristika da se prenose polnim putem. Krenuću od one koja je najčešća, to je hlamidija. U poslednje vreme rutinski radimo briseve i detektujemo je, često je prisutna kod steriliteta, ne mora da izaziva nikakve probleme, a da je prisutna, ali  dovodi do promena na jajovodima i jajnicima, često je i uzrok steriliteta. Naravno, treba je identifikovati i lečiti, a ono što je jako bitino, treba lečiti oba partnera.Tu treba pomenuti mikoplazmu i uroplazmu koje obično idu u paketu , koje su često prisutne, a detektuju se putem brisa. Kod muškaraca mogu, ali ne moraju izazivati nikakve pobleme, kod žena ih često nalazimo kod steriliteta. Tu bi trebalo nabrojati neke bakterijske infekcije, kao što su gonoreja, triper ili kapavca, trebalo bi spomenuti sifilis, trihomonas vaginalis. Od virusnih infekcija prisutni su HIV, herpes simpleks virus, hepatitis B, koji se takođe prenosi seksualnim putem. To su virusne infekcije koje zavise od toga kako će se organizam sam izboriti sa njima’’, istakao je Ibro Amet, ginekolog-akušer.

Mladi se o polno prenosivim bolestima informišu putem medija, društvenih mreža, u školi ili o tome saznaju od svojih vršnjaka. Šta oni zapravo znaju o polno prenosivim bolestima i koliko su svesni opasnosti koje one donese?

’’Znam šta su polno prenosive bolesti jer smo o tome učili iz biologije. Mislim da mi mlađi treba da se informišemo, možemo to da nađemo na internetu jer je on svima dostupan. Treba da istražujemo jer smo sebi najvažniji i treba da se čuvamo opasnosti".

"Uglavnom dovoljno i koliko treba. Ima na televiziji, internetu, bukvalno bilo gde. Učenici mlađih genercija nisu svesni koliko je to opasno, a ovi stariji postaju svesniji s godinama".

"Uglavnom znam šta su i kako se zaštiti od njih".

"Na času biologije najčešće, profesor nam dosta priča o tome, što nam je vrlo korisno", kažu učenici srednjih škola.

Bakterijske infekcije se leče antibioticima, a ginekolozi  upozoravaju na virusne infekcije, od kojih je najopasniji HIV. Jedina sigurna zaštita od polno prenosivih bolesti  su prezervativi.

"Definitivo je HIV najopasniji, mada su tu i hepatitis B i humani papiloma virus koji je često prisutan u genitalnom traktu. Prisustvo neke polno prenosive bolesti ne mora biti siguran znak promiskuiteta. Obično nezaštićeni polni odnosi sa nepoznatim osobama dovode do tih polnih bolesti. Korišćenje kondoma je opšte prihvaćeno i najbolja je zaštita od bilo koje seksualne prenosive bolesti i, naravno, trudnoće. Već duže vreme se prave kondomi od lateksa, koji se inače preporučuju, koji su obloženi  spermicidnim materijama, tako da je kondom  generalno najbolja zaštita’’, rekao je ginekolog Amet.

Prema globalnom izveštaju iz 2016. godine, među muškarcima i ženama između 15 i 49 godina  registrovano je 127 miliona novih slučajeva hlamidije, 87 miliona slučajeva gonoreje, 6,3 miliona sifilisa, kao i 156 miliona trihomonijaze. Homoseksualizam, narkomanija, alkoholizam, kao i preuranjeno stupanjeu seksualne odnose doprinose porastu polno prenosivih bolesti, čije izlečenje zavisi od blagovremene dijagnostike i lečenja.