10:40

13.06.2019

10:40

13.06.2019

Tanjug

Ambasador Italije u Beogradu Karlo Lo Kašo izjavio je da status kvo nije održiv i da je postizanje sporazuma i za Beograd i za Prištinu uslov neophodan za nastavak procesa približavanja EU i da je sastavni deo pristupnih pregovora sa Srbijom.

"Pozitivno smo ocenili napore Srbije u okviru dijaloga koji treba da dovede do kompromisnog rešenja", kazao je ambasador Italije u Srbiji.

On je dodao da je stabilnost u regionu Zapadnog Balkana od najveće važnosti za ceo kontinent, dok je sveobuhvatni i pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine suštinski važan kako bi ta stabilnost bila ostvarena i održiva.

"Svesni smo prepreka, ali istovremeno ne smemo da zaboravimo rezultate iz poslednjih godina. Smatramo da je dijalog koji pomaže EU najprikladniji format za nastavak procesa. Dijalog je složen zadatak, shvatamo to, ali - kao što su nedavno podsetili, visoka predstavnica Mogerini i predsednik Vučić - statu kvo nije opcija", kaže on.

Na pitanje o tome kakav je stav Italije povodom taksa i nedavnih događaja na Kosovu, Lo Kašo kaže da je Italija više puta tražila od Prištine da povuče takse što pre, kako bi se nastavio dijalog.

"Veoma cenimo odgovoran stav koji je srpsko rukovodstvo zauzelo još na početku krize", kazao je on i dodao da Italija od Prištine očekuje da se ponaša u duhu dijaloga.