17:47

18.06.2019

17:47

18.06.2019

Saopštenje, RTK2

Šefice Evropske unije na Kosovu Natalija Apostolova, izjavila je da EU podržava protest civilnog društva o nacrtu zakona o finansiranju političkih stranaka.

"Jučerašnji protest koji je organozovalo civilno društva u Prištini protiv amandmana na nacrt zakona o finansiranju političkih stranaka, važan je podsetnik na potrebu stvarne odgovornosti, nadzora, transparentnosti i efikasnog sprovođenja. Parlamentarne stranke trebaju da uzmu u obzir zahteve civilnog društva kako bi se osiguralo da je ovaj zakon u skladu sa zakonima Venecijske komisije i, u tom cilju, razmotren u Ad hoc Odboru za jačanje izbornog postupka. Svaki nacrt zakona koji nije u skladu sa preporukama Venecijske komisije treba da bude odbijen od strane poslanika Skupštine. EU snažno podržava navedeno. Ovo je ključna reforma u okviru Agende evropskih reformi, preporuka izborne posmatračke misije EU i neprekidno je naglašavana u našem godišnjem izveštaju za Kosovo", rekla je ona.

"EU je prenela svoju zabrinutost Skupštini i Vladi, uključujući i nedavni sastanak Pododbora za Stabilizaciju i pridruživanje EU i Kosova o pravdi, slobodi i bezbednosti. Pokušaji Skupštine da se potkopa zakon izazivaju ozbiljnu zabrinutost", dodala je.

"Pravni i institucionalni okvir za finansijsku kontrolu političkih stranaka treba da se pridržava visokih standarda. Institucionalna struktura u srcu zakonodavstva, odnosno Kancelarija za registraciju i sertifikaciju političkih stranaka, u okviru Centralne izborne komisije, treba da bude nezavisna od predstavnika političkih stranaka u odboru CIK-a u izvršavanju svog mandata, budžeta i osoblja, kao i donošenju odluka. Takva nezavisnost je od suštinskog značaja za pravilno funkcionisanje ovog organa i treba biti strogo propisana zakonom", zaključuje se u izjavi Apostolove za medije.