18:15

16.10.2015

18:15

16.10.2015

Siniša Kostić, RTK2

Opozicioni pokret Samoopredeljenje održao je konferenciju za novinare povodom osnivanja ZSO i njenog uticaja na Severnu Mitrovicu.

Sporazumom Prištine i Beograda koji je postignut 25. avgusta u Briselu predviđeno je da selo Suvi Do kod Mitrovice pripadne Zajednici srpskih opština, što je protivno planu Martija Ahtisarija i volji stanovnika ovog sela, rekao je na konferenciji za medije poslanik Pokreta Samoopredeljenje Gljauk Konjufca. On optužuje Vladu da poslednjim sporazumima narušava demografsku strukturu Kosova.

Na konferenciji za novinare koja je bila posvećana Severnoj Mitrovici, Pokret Samoopredeljenje navodi da je iz ovog grada proterano preko 12.000 Albanaca, a da je Ahtisarijevim planom 2007. godine legalizovana podela Mitrovice na Severnu i Južnu. Ovim planom su Severnoj Mitrovici date privilegije kakve ostale kosovske opštine nemaju, poput visokog obrazovanja i zdravstvene zaštite, tvrde iz ovog pokreta i ističu da je Srbija nastavila kolonizaciju severa, gde su izgrađena čitava nova naselja, finansirana od strane Srbije, a bez dozvole Republike Kosova, dok je sa druge strane zaustavljen povratak Albanaca.Briselskim sporazumom pitanje Severne Mitrovice je prevazišlo Ahtisarijev plan, smatra Samoopredeljenje i naglašava da je Srbija na sastanku o slobodi kretanja u Briselu 25.avgusta zahtevala da opština Severna Mitrovica bude proširena naseljem Suvi do, u kojem žive Albanci.

“Kao što vidite na karti, Suvi do se pripaja severu Kosova.Albanci iz Suvog dola imaju veliki pritisak već 16 godina od državnih struktura Srbije, a 25.avgusta je Suvi do prodat Zajednici", tvrdi funkcioner Samoopredeljenja Gljauk Konjufca.

Prema sporazumu, odgovornost Zajednice je poboljšanje života Srba na Kosovu, ali i povratak raseljenih Srba na Kosovo, upozoravaju iz Samoopredeljenja.

“Ovo nije humanitarno već političko pitanje jer Beograd i zvaničnici Srbije tvrde da je sa Kosova prebeglo 200.000 Srba, a po svim statistikama je za vreme Miloševića na Kosovu živelo 190.000 Srba. Srbija kaže da pored 150.000 Srba koji danas žive na Kosovu, još 200.000 živi u Srbiji koje oni hoće da vrate ovde”, tvrdi Konjufca.

Na konferenciji su prikazane karte Mitrovice iz perioda bivše Jugoslavije i tokom vlade Slobodana Miloševića, kao i granice podeljenog grada po planu Martija Ahtisarija i nakon potpisivanja Briselskog sporazuma. Samoopredeljenje ističe da neće prihvatiti poziv za razgovor ukoliko Vlada Kosova ne razmotri sporazume postignute sa Beogradom i da će nastaviti da traži njihovo poništenje.