18:11

11.07.2019

18:11

11.07.2019

Refki Alija, Radio Kosovo 2

Maršom mira pod geslom "Ne zaboravimo Srebrenicu", u kome je učestvovalo nekoliko stotina građana, a kojeg je predvodio predsednik opstine Prizren Mutaher Haskuka, obeležena je 24. godišnjica genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. Marš je prošao centrom Prizrena, a događaj je završen srebreničkim nokturnom na keju, naspram Sinan pašine džamije i starog kamenog mosta.

Edis Jonuzi, ispred bošnjačkog Kulturno umetničkog društva Šarski behar koji je bio organziator podsetio je na događeje od 11. jula 1995. godine.

"Tog dana je ubijeno 8.372 civila, Bošnjaka. Oni su ubijeni samo zbog toga sto su bili Bošnajci, samo zbog toga sto su bili muslimani i oni su ubijeni samo zbog toga što su se na drugi način Bogu molili. Ne treba nikada da zaboravimo ono što se tamo desilo, da pamtimo i podsećamo naša pokolenja. Onaj narod koji zaboravi istoriju, njemu će se istorija sigurno ponoviti", istakao je Jonuzi.

I prvi čovek opštine Haskuka je apelovao da se ne zaboravi Srebrenica, kako je kazao, ne zbog prošlosti, nego zbog budućnosti.

"Da bi bilo budućnosti za sve, treba da oni koji su počinili ovaj zločin pre 24 godine iziđu pred sud, ali i da Srbija i Beograd prihvate ono što su počinili i da traže izvinjenje. A 24 godine posle Srebrenice, 20 godina posle zločina na Kosovu, Srbija još nije preuzela pravi kurs prema svojoj prošlosti", kazao je Haskuka.

On je istakao da Srbija treba da se izvini Bošnajcima i Albancima i svim drugim narodima, nad kojima je napravljen zločin kako se to više nikada i nikome ne bi ponovilo.

Među učesnicima marša su bili i poslanici Skupštine Kosova, kao i ministri i zamenici ministara iz redova bošnjacke zajednice.

Nakon performansa na keju u kojem su učestvovala i deca iz Tirane, u nebo su pušteni beli golibovi u znak mira, prosperiteta i uspeha.