20:04

11.07.2019

20:04

11.07.2019

Tanjug, B92

Pripremno ročište pred suđenje petorici policijskih službenika, koji se sumnjiče za propuste u obezbeđenju tokom i posle mitinga "Kosovo je Srbija" odloženo.

Na tom mitingu, održanom 2008. zapaljena je ambasada SAD u Beogradu.

Pripremno ročište koje je trebalo da se održi u Višem sudu u Beogradu odloženo je za 7. oktobar zbog izostanka jednog optuženog i jednog branioca.

Pripremno ročište trebalo je da bude zatvoreno za javnost i na njemu se utvrđuje koji će dokazi biti izvođeni tokom suđenja, a optuženi će se kratko izjasiniti o krivici. Nakon toga sud će zakazati početak suđenja, koje će biti javno i na kojem će okrivljeni moći detaljni da iznesu svoju odbranu.

U ovom slučaju za "teško delo protiv opšte sigrunosti" optuženi su Mladen Kuribak, Slobodan Vukolić, Stevan Bjelić, Zorana Rašković i Bojan Marković.

Oni su pored ovog krivičnog dela bili optuženi i za "zloupotrebu službenog položaja", ali je sud zimus zaključio da "nema mesta optužbi" za to krivično delo i u tom delu optužnicu nije potvrdio.

Detalje optužnice tužilaštvo nije saopštilo.

Apelacioni sud u Beogradu je, nakon ponovljenog suđenja, zimus pravosnažno oslobodio od optužbi sedmoricu optuženih za bacanje kamenica na ambasadu SAD, odnosno krivično delo "izazivanje opšte opasnosti".

Oni nisu bili optuženi za paljenje ambasade, već se u optužnici to na teret stavlja NN licima koja su kroz razbijena stakla ambasade ubacila upaljene baklje.

Šteta na ambasadi SAD, prema službenoj noti ambasade upućenoj sudu, iznosi ukupno oko 900.000 dolara, ali ambasada nije tražila odštetu.

Što se tiče smrti Zorana Vujovića koji je izgoreo u tom požaru u zgradi ambasade, sud smatra da sedmorica optuženih mladića nisu imali veze sa tom tragedijom.