16:57

13.08.2019

16:57

13.08.2019

Siniša Kostić, RTK2

Iako još uvek nije raspuštena Skupština Kosova ni zakazan datum novih vanrednih izbora, većina političkih partija je u nekoj vrsti kampanje pre kampanje, ocenjuju poznavaoci političke situacije na Kosovu i navode da je ona započela onog trenutka kada je Ramuš Haradinaj podneo ostavku na mesto premijera.

Profesor Ustavnog prava Mazlum Baraljiu izjavio je u Jutarnjem programu RTK2 da su aktivnosti političkih partija u kojima se obraćaju građanima nezakonite, jer kampanja još nije zvanično započela.

 „Nije dobro i nezakonito voditi kampanju iako ona nije zvanično započela, zato sam pomenuo Zakon o izborima koji ima te nedostatke, dakle to je protivzakonito, a drugo to negativno utiče na druge političke subjekte i građane.Građani ovog puta treba se osveste, da vide šta je dobro a šta je loše urađeno i da podrže one koji to zaslužuju, kako bi imali institucije koje će biti primerene situaciji i zadatku“, rekao je Baraljiu.

Miodrag Marinković iz NVO Aktiv tvrdi da su političari na Zapadnom Balkanu u nekoj vrsti konstantne kampanje.

„Onog trenutka kada je Haradinaj kao predsednik Vlade dao ostavku postalo je izvesno da se ta kriza može rešiti jedino novim vanrednim izborima, a to je postalo evidentno kada je Kadri Veselji kao predsednik Skupštine odbio zahtev predsednika Tačija da imenuje novog mandatara.Mislim da je postalo jasno da Kosovo ide ka novim izborima i stranke se unapred pripremaju za to, tako da – da, mislim da je Kosovo u ovom trenutku u stanju predizborne kampanje“, rekao je Marinković.

Marinković smatra da je u Srbiji i na Kosovu nažalost konflikt i dalje politički kapital i političari grade svoju poziciju u narodu promovisanjem konfliktnih inicijativa kao što je, kako je rekao, inicijativa o uvođenju takse na robu iz Srbije i BiH, koja je, kaže donela veliku popularnost Ramušu Haradinaju.

Gledajući na to kao na proces svakako možemo da očekujemo da će kampanja biti zasnovana na jakim nacionalističkim porukama i sa jedne i sa druge strane, zaključuje Miodrag Marinković iz Aktiva