18:21

13.08.2019

18:21

13.08.2019

RTK

Predsednik Skupštine, koji je istovremeno i lider DPK, Kadri Veselji, reagovao je na pismo zemalja KVINTE, potvrđujući stav svoje partije da će biti uvek na strani zapadnih partnera uz čiju pomoć se jedino mogu zaštiti interesi Kosova.

U postu objavljenom na Fejsbuk nalogu Veselji je rekao da će na prevremenim parlamentarnim izborima građani Kosova birati između onih koji podržavaju zapadne saveznik, koji pomažu slobodu i nezavisnost zemlje, i onih koji smatraju  da su zapadni saveznici neprijatelji i teže da Kosovo opstane samo.

“Kosovo je postiglo svoju nezavisnost snažnim savezom sa Zapadom.

Građani će na ovim izborima morati da odluče da li žele da Kosovo nastavi svoj poseban odnos sa međunarodnim saveznicima ili da se prema njima odnosi kao prema neprijateljima i pokušava da opstane samo.

Moramo zaštititi interese Kosova, ali to nećemo moći bez naših strateških partnera. Stoga pozdravljamo napore SAD, EU, Nemačke, Velike Britanije, Francuske i Italije da se dijalog nastavi.

Međutim, zahtevamo od EU da spreči finansiranje paralelnih struktura na Kosovu od strane Vlade Srbije, da zaustavi srpske kolonijalne projekte izgradnjom naselja na severu, da omogući obnovu spaljenih kuća u kojima su Albanci živeli pre 2001. godine, i da se osude srpski zločinci i silovatelji zbog  zločina koje su počinili nad nevinim Albancima tokom i posle rata na Kosovu.

 Podsećamo da su danas Vlade zemalja Kvinte tražile da "Kosovo i Srbija što pre obnove dijalog".

Opširnije o tome možete počitati ovde: http://www.rtklive.com/rtk2/?id=2&r=34803.