10:30

14.08.2019

10:30

14.08.2019

KoSSev

"Opsesija Srbije falsifikovanjem istorije je uzrok više ratova i sukoba na Balkanu, a versko i kulturno nasleđe na Kosovu, pripada građanima Kosova", poručio je zamenik premijera Kosova u ostavci, Enver Hodžaj, reagujući na vest da je ministar kulture Vlade Srbije Vlаdаn Vukosаvljević predao Papskom nuncijatu u Beogradu pismo namenjeno predsedniku Papskog saveta za kulturu, kardinalu, Đanfranku Ravasiju, povodom toga što su аlbаnski biskupi nedavno služili misu nа ostаcimа pravoslavne crkve Svetog Nikole u Novom Brdu.

Rimokatolički biskup kosovski, Dod Đerđi i penzionisani barski nadbiskup, Zef Gaši, sa svojim sveštenstvom i grupom vernika služili su početkom avgusta misu na ostacima pravoslavnog sabornog hrama Sv. Nikole u podnožju novobrdske tvrđave. Oni su tako obeležili, kako je saopšteno, 1. avgust – Dan (albanske) Dijaspore a koji je, kako je naglašeno, prvi put obeležen na onom što su predstavili kao katolički hram Svetog Nikole. Pozvali su da to postane tradicija.

S obzirom na to da je u srpskoj istoriji i hrišćanstvu novobrdski hram Sv. Nikole katedralna srpska pravoslavna crkva i bio saborni hram novobrdskih i gračaničkih episkopa, protestovala je Eparhija raško prizrenska, izražavajući duboko razočaranje, usled onog što vidi kao zloupotrebu i provokaciju. Od lokalnih i međunarodnih institucija zatražiće zaštitu, uključujući i pokretanje pitanja kod Vatikana.

Da srpska crkva neće sedeti skrštenih ruku, nedavno je u svom govoru javno potvrdio i patrijarh Irinej ispred manastira Krušedol na centralnom obeležavanju stradanja Srba u hrvatskoj Oluji.

Upravo to učinio je u ponedeljak ministar kulture Vlade Srbije, Vladan Vukosavljević, koji je je u pismu pozvao kardinala Ravasija dа pokrene inicijativu i preduzme korаke kаko, kako je rekao, „аlbаnski kаtolički kler nа teritoriji Kosova ne bi nа ovаj nаčin nepotrebno provocirao napetost i skrnavio verske i kulturno-istorijske spomenike srpskog nаroda“, javila je agencija Beta.

Na ovu informaciju oštro je reagovao visoki funkcioner PDK, Enver Hodžaj optuživši Srbiju da manipuliše činjenicama i često u svoju politiku protiv kosovskih Albanaca uključuje ljude i nauku.

„Prisvajanje crkve u Novom Brdu kao srpske“ naziva smešnim.

„Crkve, džamije, drugi objekti kulturnog, istorijskog i verskog nasleđa Kosova pripadaju Kosovu i njegovim građanima! Politizacija kulture, nauke, istorije danas je smešna i apsurdna igra koju Srbija igra! Kosovo je gotova činjenica,“ tvrdi Hodžaj.

Ovo je drugi put da pravoslavna crkva u Novom Brdu dolazi u fokus srpske javnosti na Kosovu zbog njenog predstavljanja kao katoličkog nasleđa.