09:35

14.08.2019

09:35

14.08.2019

Koha, KoSSev

"Predsedništvo Udruženja kosovskih istoričara „Ali Hadri“, ogranak u Dečanima, oštro reaguje na izjave onog kojeg nazivaju anti-albanskim sveštenikom– igumanom Savom Janjićem, koji služi u albanskom pravoslavnom manastiru Dečani, manastiru koji su uzurpirali srpski okupatori – od srednjovekovnog perioda", izjava je sinoć data u Dnevniku informativnog programa Glasa Amerike.

U intervjuu za Glas Amerike, Iguman Janjić, pozivajući se između ostalog na nedavni sukob na Kosovu, izjavio je: „Tokom rata manastir je pomagao albanskim građanima.“

„To nije tačno i ne odražava stvarnost. Manastir Dečani je tokom oslobodilačkog rata na Kosovu igrao negativnu ulogu i izvodio antialbanske akcije. Podsećamo igumana Janjića da su još uvek sveže u našem sećanju crkvene službe u kojima su najviši poglavari manastira Visoki Dečani u ovom hramu okadili i poprskali svetom vodicom stotine srpskih paravojnih snaga koji su nakon toga počinili najteža krivična dela nad Albancima iz Dečana i okoline, ali i šire“, piše u reakciji.

Takođe je izjavio: „Manastir Visoki Dečani pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi“.

Kaki navode, neistina je da manastir Dečani pripada srpskoj crkvi, već je manastir Dečani verski hram pravoslavnih Albanaca, koji je obnovljen na temeljima ilirsko-dardanijskog hrama, a manastir je sagradio Fra Vita Kuči (Fra Vita Kuçi) na zemlji Hake Kućija (Haka Kuçi) iz Dečana.

„Ovaj hram Albanaca zauzimaju srpski okupatori na čelu sa Stefanom Urošem III, Milutinovim sinom i ocem Stefana Dušana. U odnosima iz XVII veka, fra Kurbin, rimski papa, ne samo da opisuje manastir Dečani, on ističe da je u manastiru Dečani sreo albanske sveštenike“, piše u reakciji.

Između ostalog iguman Janjić je naglasio da: „Imamo kosovske dokumente, poštujemo kosovske zakone“.

"Potpuna drskost se vidi u ovim javnim izjavama, jer iguman Janjić ne poznaje i ne poštuje zakone Kosova, jer da je prihvatio novu realnost na Kosovu, našu država bi nazivao Republikom Kosovo, a ne kao „Kosovo i Metohija“", navodi se dalje.

Rukovodstvo ogranka „Ali Hadri“ u Dečanima, poziva igumana Janjića da povuče svoje izjave i izvini se za genocid koji su srpska država i narod počinili nad kosovskim Albancima iz Dečana.

„Takođe, tražimo od Igumana da se povuče od toga da provocira bezbednosnu situaciju u Dečanima, jer imanja i preduzeća Apiko i Iliria ne pripadaju manastiru Dečani, već imanja pripadaju ovim preduzećima i opštini Dečani. Podsećamo Savu i njegove podređene da nema Albanaca koji će preneti imovinu i preduzeća „Apiko“ i „Ilirija“ u vlasništvo manastira Dečani, jer je za nas odluka Ustavnog suda Republike Kosovo iz 2016. godine, neprihvatljiva i nesprovodiva zato što ovaj dokument legitimiše odluke iz Miloševićevog vremena nasilnih mera“, kažu istoričari.