15:59

14.08.2019

15:59

14.08.2019

Marko Zakić, RTK2

U Media centru u Čaglavici održana je debata o Briselskom dijalogu i važnim temama o kojima delegacije Kosova i Srbije nisu razgovarale. Prema mišljenju panelista, sudbina kidnapovanih i nestalih lica bi trebalo da bude jedna od glavnih tema pregovora u Briselu. 

Za to što se o rasvetljavanju sudbina nestalih i kidnapovanih, pre, tokom i nakon sukoba na Kosovu i dalje ne pregovara u Briselu, učesnici debate okrivljuju predstavnike vlasti u Prištini i Beogradu. Od političara traže da prestanu da zloupotrebljavaju njihovu tragediju u predizbornim kampanjama i odreknu se političkih poena.

“Ovo je teško pitanje, ali da vidimo zašto se o nestalima ne razgovara u Briselu. Kao prvo, politici ne odgovara, kao drugo, nije ih briga da reše pitanja porodica nestalih. To im nije prioritet, jer ih ne interesuje naša muka. Političari se bave drugim stvarima, Brisel se bavi drugim stvarima, a nama je najbitnije da se vrate oni za koje ne znamo gde se nalaze već 20 godina“, rekao je kordinator Resursnog centra za nestala lica u Prištini Bajram Ćerkinaj.

Predstavnici porodica kidnapovanih i nestalih od predstavnika vlasti traže veće angažovanje, jer, kako kažu, bez rasvetljavanja svih slučajeva i privođenja počinilaca  pravdi, neće biti pomirenja.

“Političarima u Beogradu i Prištini nije u interesu rešavanje naših problema. Kada bi oni hteli da pomognu, imali bismo bar duplo manje problema, a pronašli bismo duplo više nestalih i kidnapovanih, jer sada tražimo 1657 ljudi. Problem nestalh lica za njih jednostavno ne postoji. Ovim problemom se aktivno bavi jedino Međunarodni komitet Crvenog krsta“, dodao je kodinator Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih Srba Milorad Trifunović.

Pored pitanja kidnapovanih i nestalih, u Briselu se mora razgovarati i o drugim važnim pitanjima, poput uzurpacije imovine i privatizacije, smatra Gordana Đorić, predsednica Udruženja "Avenija" iz Laplje sela.

Ukoliko bi postojala politička spremnost Prištine i Beograda o sudbini nestalih bi se razgovaralo već na narednom sastanku u Briselu, dodao je profesor Političkih nauka Nedžmedin Spahiu. 

Prema podacima udružanja nestalih osoba, dvadeset godina nakon sukoba na Kosovu, 1657 osoba se još uvek vodi kao nestalo. Prema poslednjim inforamcijama, posmrtni ostaci sedam identifikovanih žrtava, iz mrtvačnice u Prištini biće predati porodicama u Crnoj Gori i Srbiji.