16:47

17.08.2019

16:47

17.08.2019

KoSSev, Koha

Zabrana uvoza ribljih proizvoda nije uvedena samo za Kosovo, objasnio je ministar poljoprivrede Severne Makedonije Trajan Dimkovski dan nakon što je kosovsko ministarstvo trgovine zabranilo uvoz prirodnog meda i krompira iz ove države kao meru reciprociteta, prenosi Koha.

Dimkovski je objasnio da Severna Makedonija ima za cilj da dobije licencu za izvoz sveže ribe na evropsko tržište i da su zbog toga podignuti standardi u ovoj industriji, preneo je KTV.

„Ne sprovode kontrole, nema eksplicitne zabrane, da kažemo samo zato što su proizvodi Republike Kosovo, mera važi za sve države. Ukoliko se dokaže da sprovode kontrole, neće biti nijednog problema“, rekao je on.

Severna Makedonija tokom godine izvozi na Kosovo oko 40 do 1.000 tona krompira, dok vrednost  meda koji izvozi na Kosovo iznosi 400.000 evra.

Kosovski ministar industrije i trgovine, Endrit Šalja (Endrit Shala), u objavi na svom Fejsbuk profilu juče naveo je da je još od juna meseca kada je Severna Makedonija nametnula takse na proizvode sa Kosova bio u kontaktu sa vlastima ove zemlje i da je takođe slao žalbe sekretarijatu CEFTA-e, kao i lično pismo makedonskom ministru ekonomije.

Kako kaže, pošto dva meseca nije dobio odgovor, odlučio je da uvede recipročne mere na proizvode koji se uvoze iz ove zemlje na Kosovo, tačnije na prirodni med i krompire.

„Ukoliko se ovakav tretman kosovskih proizvoda od strane Severne Makedonije bude nastavio“, Šalja poručuje da će preduzeti i druge korake i to ne samo prema Severnoj Makedoniji, već i prema drugim državama koje za kosovske proizvode ne obezbeđuju jednak tretman.

Tako su po drugi put za nešto više od pola godine kosovske vlasti uvele carinske sankcije prema proizvodima države u regionu.

Podsećamo, u novembru prošle godine Priština je prvobitno uvela takse od 10 odsto na proizvode iz Srbije i BiH, da bi ih ubrzo povećala na 100 odsto. Kao razlog za uvođenje taksi tada su iz kosovske vlade naveli zaštitu domaćeg tržišta ali i to da ova mera predstavlja “najbolji odgovor na destruktivno ponašanje Srbije“, nakon što je Srbija sprečila članstvo Kosova u INTERPOL. One su ostale i do danas, i kvalifikuju se kao glavni kamen spoticanja za nastavak razgovora Beograda i Prištine.