12:38

23.08.2019

12:38

23.08.2019

Tanjug

Ministar policije Nebojša Stefanović kaže da Srbija "argumentima pokušava da objasni članicama Interpola zašto Kosovo ne treba da postane deo organizacije".

Dodaje da Srbija pokušava da objasni i da treba "zaustaviti i sprečiti politizaciju Interpola".

On je za TV Pink naglasio da Srbija razgovara sa svima, čak i sa onima koji su priznali nezavisnost Kosova, i da je cilj "da se ubede zemlje članice Interpola u političke, policijske i pravne razloge zbog kojih Kosovo ne treba da postane članica te organizacije na predstojećoj Generalnoj skupštini Interpola u oktobru u Čileu".

"Naš posao je da ih uverimo da bi to bilo loše i za međunarodno pravo i za reputaciju Interpola. Prijemom Kosova može doći do zloupotrebe podataka koje su u bazama Interpola", rekao je on.

Dodaje da je poslao pisma nadležnima u zemljama članicama Interpola koji o tome odlučuju, ali i organima Interpola, kao i da te argumente predočava svojim kolegama prilikom svakog susreta.

"Ne treba neko da bude članica Interpola da bi se borio protiv kriminala", kaže Stefanović i dodaje da Kosovo preko UNMIK-a ima direktan kontakt sa Interpolom.

Priština je, kako kaže, priznala da su 1,2 miliona evra utrošili za lobiranje, ali Stefanović veruje da je mnogo veća suma novca u pitanju.

On je, međutim, uveren da postoji deo ljudi "koji se ne mogu kupiti i da to ne može da promeni politiku njihove zemlje".

Stefanović kaže da "ne postoji poverenje u prištinske institucije da će svoj posao raditi savesno, ali time bi došlo i do grubog kršenja medjunarodnog prava i samih unutrašnjih odluka Generalne skupštine u Interpolu".

"Ono što je za Srbiju problematično imaćete poplavu poternica koje će oni izdavati i za našim oficirima, policajcima i ljudima koji su se borili protiv terorizma i ekstremizma. Imaćemo pretnju po one ljude koji su svoj posao radili časno i pošteno, a samo na bazi političkih odluka", zaključio je Stefanović.