15:52

11.09.2019

15:52

11.09.2019

Radio Kosovska Mitrovica

Povodom jučerašnje odluke Centralne izborne komisije da sva dokumenta za identifikaciju birača tokom predstojećih vanrednih izbora na Kosovu moraju biti izdata na Kosovu, Srpska lista je sazvala konferenciju za medije, na kojoj je rečeno da je odluka protivpravna i zabrinjavajuća.

Predsednik Srpske liste, Goran Rakić, je istakao da odluka nije doneta u skladu sa zakonom i da je ćutanje međunarodne zajednice zabrinjavajuće.

„Ovu konferenciju smo sazvali povodom odluke CIK-a da uskrati pravo glasa Srbima na Kosovu i Metohiji. Šta to u prevodu znači? To znači da lice koje je već upisano na biračkom spisku, koji je radila Centralna izborna komisija, neće na dan glasanja moći da glasa, iako zakon kaže da važeća lična karta ili bilo koji drugi dokument služi samo za identifikaciju tog lica. Dakle, ako se to lice nalazi na biračkom spisku, on ima pravo da glasa. Međutim, CIK je donela protivpravnu odluku da uskrati to pravo i da uskrati pravo na slobodnu odluku birača na dan izbora 6. oktobra“, rekao je Rakić.

Rakić je dodao da je zakon na snazi od 2013. godine i da su njim definisana identifikaciona dokumenta.

„Od potpisivanja Briselskog sporazuma 2013. godine, Zakon o opštim izborima je na snazi. Tim zakonom, tačnije članom 90, jasno je definisano da se za potvrdu identifikacije mogu koristiti sva važeća dokumenta, lične karte, pasoši, bez obzira na to ko je izdao dokument. Centralna izborna komisija je izdala uputstvo da taj dokument mora biti izdat na prostoru Kosova i Metohije, što je protivzakonito. Zabrinjava i upadljiva ćutnja međunarodne zajednice na sve ovo“, kazao je Rakić.

Rakić je istakao da je jedino Srpska lista podnela žalbu Centralnoj izbornoj komisiji.

Potpredsednik Srpske liste, Dalibor Jevtić, rekao da je odluka doneta kako bi se na predstojećim izborima umanjila snaga Srpske liste.

„Mi smo tražili da se na našu žalbu odgovori u što kraćem roku. Ono što nas zabrinjava jeste da nema nikakve javne reakcije i svi ćute“, rekao je Jevtić.

Dodao je da je odluka politička, te da ima ulogu da umanji broj Srba koji će izaći na izbore. Ističe da će se već danas sastati sa predstavnicima međunarodne zajednice.

„Danas ćemo i dokle god ne dobijemo odgovore na pitanja, razgovarati sa predstavnicima međunarodne zajednice i zatražiti da se javno izjasne oko ovog pitanja i očekujemo da panel na kojem smo uložili žalbe odgovori na naša pitanja", naveo je Jevtić.

Poptredsednik Srpske liste, Igor Simić, je istakao da je ova odluka kršenje zakona i da se samim tim Srbima onemogućava pravo glasa.

„Ovakva odluka predstavlja flagrantno kršenje zakona koji je na snazi, jer je CIK sebi dao pravo, protivzakonito, da tumači i dopunjuje zakon, odnosno da menja zakon svojim administrativnim uputstvom koji je pravni akt niže snage i za tako nešto apsolutno neprimereno“, rekao je Simić.

On je podsetio da su ovo već treći raspisani parlamentarni izbori od potpisivanja Briselskog sporazuma, te da žalba zahteva hitno postupanje.

„Podsećam i da je u prethodnih sedam godina održano više lokalnih izbora i do sada nismo imali ovakvu situaciju. Ono što posebno upada u oči je ćutanje međunarodnih organizacija koje bi morale da reaguju, pre svega OEBS, organizacija sa kredibilitetom koja se bavi izborima. Sa druge strane, žalba koju smo uložili zahteva hitno postupanje panela za žalbe u Prištini“, kazao je Simić.

Simić je dodao da Srpska lista ne očekuje bolji tretman od drugih partija, već poštovanje zakona i izbornih pravila.

„Nadamo se da politizacija koja je izvršena od strane CIK-a kada je u pitanju ovaj problem, neće zahvatiti i panel za žalbe, i da ćemo imati ukidanje ovakvog uputstva. Srpska lista ne zaheva bolji tretman od drugih partija, već zahtevamo da se poštuje zakon i da se izborna pravila ne menjaju tokom izbornog procesa“, naveo je Simić.