16:22

11.09.2019

16:22

11.09.2019

Beta, KoSSev

Zbog izjava češkog predsednika Miloša Zemana da voli Srbe a da ne voli Kosovo i najave da će pokušati da vidi da li Češka može da povuče priznanje nezavisnosti Kosova, vlasti u Prištini demonstrativno su danas odustale od učešća na samitu premijera zemalja Višegradske grupe i Zapadnog Balkana u četvrtak u Pragu, javlja češka agencija ČTK, pozivajući se na svoje izvore.

Na današnjoj zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, Zeman je ponovio stav o mogućem preispitivanju češkog stava o Kosovu rekavši da će na skorom savetovanju o češkom ustavu postaviti pitanje da li je moguće da Češka povuče priznanje Kosova.

„Država koju predvode ratni zločinci ne bi trebalo da se nalazi u zajednici demokratskih zemalja“, izjavio je češki predsednik.

Međutim, nakon reči predsednika Zemana u Beogradu, kako saznaje ČTK iz diplomatskih izvora, Kosovo je odustalo od svog učešća u četvrtak na samitu premijera Višegradske četvorke (V4 – Češka, Slovačka, Poljska i Mađarska) i zemalja zapadnog Balkana u Pragu.

Sastanku četiri premijera zemalja V4 i predstavnika Zapadnog Balkana, prvobitno je trebalo da prisustvuje zamenik premijera  Kosova, pored premijera Srbije, Severne Makedonije, Crne Gore, Albanije i Bosne i Hercegovine.

Portparolka vlade Jana Adamcova rekla je za ČTK da niko neće doći iz kosovskog kabineta na samit, te da će Kosovo predstavljati predstavnik ambasade u Pragu, navodi ČTK.

Reakcije na Zemanove izjave u Češkoj

Reakcije u samoj Češkoj izazvala je već izjava predsednika Zemana po sletanju na aerodrom u Beogradu u utorak, da voli Srbiju i Srbe ali da ne voli Kosovo, a šef češke diplomatije Tomaš Petšiček nastojao je danas da tu izjavu pretvori u šalu, da predsednik ne voli Kosovo jer je pobedilo češku fudbalsku reprezentaciju ovih dana pa ga kao navijač ne voli.

Šef češke diplomatije poručio je da Češka ima korektne odnose i sa Kosovom i sa Srbijom i da je među stotinak zemlja koje su Kosovo priznale a da je u interesu evropske bezbednosti da se Zapadni Balkan integriše u EU,  dok su predstavnici češke opozicije oštro osudili Zemana da daje takve neodgovorne izjave u regionu koji je poslovično bure baruta.

„Kada bih hteo da budem surov, rekao bih neka na pisti na aerodromu mrmlja šta god hoće. Spoljnu politiku i njen pravac određuje vlada“, kazao je lider opozicione stranke STAN Vit Rakušan.

Bivši šef češke diplomatije iz opozicione liberalne stranke TOP09, Karel Švarcenberg poručio je Zemanu da ako misli da Kosovo ne postoji, neka pita češke fudbalere.

„To nije moguće. Ako je neka država priznata, ne možemo da kažemo da ne postoji“, kazao je povodom Zemanove današnje najave da će se posavetovati sa češkim zvaničnicima da li Češka može da povuče priznanje Švarcenberg koji je bio šef češke diplomatije u vladi premijera Mireka Topolaneka kada je priznavala Kosovo u maju 2008. godine.

Predsednik Senata češkog parlamenta Jaroslav Kubera rekao je danas dnevniku Mlada fronta Dnes da je Zeman pominjao povlačenje priznanja Kosova samo zato da se dopadne Srbima.

„Rekao je to da se dopadne Srbima. Ništa iz toga ne proističe. On nema nikakvu pravnu moć da to promeni. Predsednik može da priča šta hoće ali on nije taj koji može nešto da uradi. Opet će to biti rasprava ni o čemu“, kazao je Kubera.