17:06

11.09.2019

17:06

11.09.2019

Siniša Kostić, RTK2

Pojedini mediji i analitičari smatraju da Kosovo ove godine ima još manje šanse za prijem u Interpol. To opravdavaju lošom kampanjom kosovske diplomatije, kao i aktivnijim lobiranjem Srbije protiv članstva Kosova u ovoj međunarodnoj organizaciji.

Kosovo ni ovog puta neće dobiti dobiti zeleno svetlo za članstvo u Interpolu narednog meseca na Generalnoj skupštini ove organizacije u Čileu, ocenjuje prištinska štampa, sa čim se slaže i profesor evropskog prava Avni Mazreku. Kosovsko ministarstvo spoljnih poslova ne lobira dovoljno za članstvo Kosova, dok Srbija intenzivira lobiranje protiv Kosova na ovom polju, tvrdi Mazreku.

“Mislim da su šanse da se Kosovo učlani u Interpol manje nego prošle godine jer je spoljna politika Kosova neefikasna, a u prilog tome ide i to što su pojedine članice Interpola povukle priznanje Kosova.Ovo će još više otežati učlanjenje Kosova u Interpol”, dodaje Mazreku.

Rad kosovske dilomatije kritikovao je i bivši ministar spoljnih poslova Skender Hiseni,  koji je za Zeri izjavio da su povlačenja priznanja i upozorenja novih zemalja rezultat nesposobnosti i nemoći kosovske spoljne politike. Hiseni napominje da se ne može očekivati da će srpska diplomatija raditi u korist Kosova.

“Srbija radi svoj posao, ali najveća greška koju Kosovo pravi je da krivi srpsku diplomatiju, što je samo pokušaj prikrivanja naših propusta i neuspeha ", naglasio je Hiseni.

Članstvo Kosova u Interpolu otežava i prekid dijaloga Prištine i Beograda, navodi profesor Mazreku, kao i uslov o postizanju konačnog sporazuma koji postavljaju pojedine države.

“Dokle god postoji “status quo” u dijalogu , šanse Kosova za prijem u Interpol i ostale organizacije će biti umanjene jer to pitanje zavisi od unutrašnje organizacije i, između ostalog, i procesa koje Kosovo vodi na međunarodnom planu”, dodao je Mazreku.

Kosovo je zahtev za članstvo u Interpolu podnelo januara ove godine, ali  prema mišljenju Avnija Mazrekua, Ministarstvo spoljnih poslova nije ispunilo uslove za  prijem, pa  zaključuje da će  sledećom prijavom za  članstvo  uslediti novi propust.