14:44

16.09.2019

14:44

16.09.2019

Marija Stanojković, RTK2

O zaštiti životne sredine i mogućnostima pronalaženja dobrog upravljanja i regionalne saradnje razgovarano je u okviru "Nedelje održivog razvoja" (KSDW), u Prištini.

Konferenciju je otvorila šefica Kancelarije EU Natalija Apostolova, koja je istakla da nakon prošlogodišnjeg uspeha ’’Nedelja održivog razvoja’’ treba da bude ustaljena na godišnjem nivou.

’’Želim da predstavim naše partnere, da se svim kolegama iz institucija i organizacija zahvalim na posvećenosti i marljivom radu, a pre svih to je Ministarstvo za zaštitu životne sredine i žao mi je što ministar nije danas sa nama. Ministarstvo ekonomskog razvoja kao i instituciju iz koje ja dolazim Kancelariju EU na Kosovu i Kancelariju specijalnog predstavnika, GIZ, Balkansku zelenu fondaciju i instituciju za razvojnu politiku. Svi smo u svom radu bili vođeni željom održivog razvoja i da zaštitu životne sredine visoko pozicioniramo na političkoj agendi’’, kazala je Apostolova.

Nemački ambasador na Kosovu Kristijan Heldt očekuje da će nova Vlada Kosova biti posvećena upravo zaštiti životne sredine.

‘’Zelena ekonomija i zelena privreda su nešto što može stvoriti poslove i radna mesta, a ne samo da doprinese privrednom razvoju i evoluciji Kosova. Hvala vam što ste danas ovde i što prisustvujete i učestvujete na ovom panelu’’, rekao je on.

Pored domaćih i međunarodnih partnera u organizovanje ’’Nedelje održivog razvoja’’ na Kosovu ove godine su se uključili i Ministrastvo zaštite životne sredine i Ministarstvo ekonomskog razvoja.

’’Ako pogledate u pravcu Obilića možete osetiti zagađenost vazduha usled rada Termoeletrane A i B, a svi mi koji živimo u Prištini znamo koliko je teško živeti u ovom gradu tokom zime zbog korišćenja uglja na nekontrolisan način, zarad zagrevanja domova’’, kazao je Luka.

’’Sačuvajmo prirodu – sačuvajmo budućnost’’, ovogodišnji je moto ’’Nedelje održivog razvoja’’ na Kosovu, dok će drugi dan biće posvećen energiji budućnosti. Pored panela i diskusija, ’’Nedelju održivog razvoja’’ obeležiće i dešavanja, poput projekcije filmova u solarnim bioskopom, balet posvećen zaštiti životne sredine, dan bez automobila i drugi događaji, koji će pored Prištine biti organizovani i u ostalim gradovima na Kosovu. Ukupono će biti 53 govornika na 10 panel diskusija.