16:16

16.09.2019

16:16

16.09.2019

Siniša Kostić, RTK2

Navršeno je 20 meseci od ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića u Severnoj Mitrovici. Iz Inicijative i dalje postavljaju isto pitanje: "Ko je ubio Olivera?" uz poruku da će na svakom mestu i u svakoj prilici nastaviti da postavljaju to pitanje.

Demokratija i pravda je osnov svakog civilizovanog društva, kao i pravo na život, slobodu govora i slobodu mišljenja, navodi GI SDP i ističe da će, kao i svih prethodnih meseci, nastaviti od institucija da traže počinioce ubistva Olivera Ivanovića i njihovo procesuiranje.

“GI SDP će, kao i od prvog dana, tražiti svuda gde budemo mogli, u svim institucijama gde se budemo našli, tražićemo i postavljati pitanje ko je ubio Olivera Ivanovića”, rekla Božović.

Sramota je da i nakon 20 meseci od ubistva Ivanovića istraga tapka u mestu, izjavio je prijatelj Olivera Ivanovića i bivši član SDP-a Dejan Nedeljković.  

“Glavni problem oko rešavanja ubistva Ivanovića leži u politici, a ne u tužilaštvu, jer mislim da je to pre svega političko, a ne pitanje suda.Podjednako i država Srbija, odnosno političke strukture u Srbiji, kao i na Kosovu, opstruišu taj proces, dok Međunarodna zajednica ne pridaje pažnju svemu tome”, rekao je Nedeljković.

Nedeljković ne očekuje će Ivanovićevo ubistvo uskoro biti rasvetljeno, naročito kako je rekao, sada kad je Ksenija Božović pristupila Srpskoj listi.

“Mislim da je to poslednji esker u kovčegu koji će zatvroriti i SDP kao stranku i inicijativu koja je postojala na Kosovu, kao i njegovo postojanje.Mislim da se išlo na to da se kroz njegovu inicijativu zaboravi da je Oliver stradao i ubijen i da je bio jedan od najvećih lidera na Kosovu i Metohiji”, dodao je Nedeljković.

Potpredsednica SDP-a Ksenija Božović je izjavila da je većinom glasova odlučeno da ova inicijativa na predstojećim parlamentarnim izborima na Kosovu pristupi Srpskoj listi, dodajući da nije, niti želi da se sretne sa potpredsednikom Srpske liste Milanom Radoičićem, koga Specijalno tužilaštvo Kosova dovodi u vezu sa ubistvom Olivera Ivanovića.

Ne, ja tog čoveka niti poznajem, niti sam se srela, niti ću se sresti sigurno i reći ću samo da institucije moraju da rade svoj posao i da ko god je umešan u ubistvo mora da odgovara”, dodala je Božović.

Lider GI SDP Oliver Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine, sa više hitaca u leđa, dok je ulazio u stranačke prostorije u Severnoj Mitrovici.