16:40

16.09.2019

16:40

16.09.2019

Evica Kovačević, RTK2

Porodica Perić iz Preoca ljubav prema pčelarstvu prenosi sa generacije na generaciju. Sedamdesetčetvorogodišnjiem Pavlu Periću tu ljubav je usadila njegova majka, on je uspešno preneo svom sinu.

Pčelarstvo je tradicija u porodici Perić iz Preoca. Kada govore o pčelama, to rade sa puno ljubavi, tako da je nesumnjivo da uživaju u onome što rade.

"Bavim se pčelastvom od malena. Moja pokojna majka se ovim bavila i ja sam uz nju učio. Vremenom sam to preneo na sina i on je prihvatio. Kada se pčela roji i kada se spušta, gledaš je i pevaš joj, čekaš  da se skupi, da je uzmeš i to je prava divota", kaže Pavle.

Pavlov sin nije želeo da prekine tradiciju, on i njegova žena nesebično se daju ovom poslu. Siniša je počeo sa malim brojem košnica, a sada ih ima više od 40 i nastoji da uveća taj broj.

"Otkad znam za sebe, imali smo pčela, dešavalo se da uginu, ali konstantno smo ih imali, ne u ovolikom broju i nismo se aktivno bavili vađenjem meda za prodaju, nego samo za svoje potrebe. Imali smo 15, 20,  25 košnica, sada imamo oko 45 košnica, ali svake godine povećavam broj. Planiram da ovaj broj povećam do 50 – 60 košnica", kaže Siniša Perić iz Preoca.

Siniša je član udruženja "Nukleus" iz Gračanice, koje mu omogućava da se usavršava u pčelarstvu.

"Učlanio sam se prošle godine, tako da posećujemo mnnoge seminare, sajmove, obilazimo razna mesta i to je jedno dodatno iskustvo, dolaze profesori koji nam drže predavanja i stičemo dodatno znanje", kaže Siniša.

Siniša je zadovoljan prodajom meda i ostalih pčelinjih proizvoda, ne samo na teritoriji Kosova, već i šire nada da se tradicija pčelarstva u njihovoj porodici neće prekinuti, i da će uspeti svojoj deci da prenese ljubav prema pčelama.