17:47

18.09.2019

17:47

18.09.2019

Siniša Kostić, RTK2

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić je izjavio da će ova politička opcija oko formiranja buduće vlade Kosova razgovarati samo sa onim strankama koje pokažu poštovanje prema srpskom narudu i njegovim žrtvama.

“Prvo skoči pa reci hop”, bio je komentar potpredsednika Srpske liste Igora Simića na novinarsko pitanje da li očekuje da će Srpska biti deo buduće Vlade Kosova. "Prvo i osnovno je da Srpska lista zbog onoga što smo uradili i programa koji ćemo sprovesti dobije apsolutno poverenje Srba na Kosovu", istakao je Simić.

„Svako ko želi da govori sa Srpskom listom mora da pokaže poštovanje prema srpskom narodu na prostoru Kosova, prema našim žrtvama jer kao što ste mogli da vidite prvo smo morali da obilazimo mesta na kojima su stradali naši sunarodnici, a nakon toga da nastavimo naše aktivnosti, stoga onaj ko bude pokazao poštovanje prema srpskom narodu može da računa na našu podršku", poručio je Simić.

Simić dodaje da će predstavnici Srpske u institucijama odlučnije zahtevati otkrivanje nalogodavaca i počinilaca svih zločina.

„Činjenica je da smo mi jedini to tražili kada govorimo o političkim predstavnicima Srba na Kosovu, pisali smo i dopise ambasadama i različitim međunarodnim organizacijama koji se bave ovim pitanjem i nećemo stati sve dok poslednji Srbin ne bude pronađen. Za razliku od albanskih političkih predstavnika, mi apsolutno žalimo za svim žrtvama sukoba na prostoru Kosova, jer nema razlike između srpske i albanske suze, ali ono što zahtevamo je da međunarodna zajednica ne ćuti na stradanje srpskog naroda, a posebno ne na uslove u kojima Srbi danas žive", podvukao je Simić.

Delagacija Srpske liste je tokom jučerašnje posete selima u opštinama Klina, Peć i Orahovac između ostalog položila i vence na spomen ploče stradalima pre, tokom i nakon sukoba na Kosovu 1999 godine.