13:10

19.09.2019

13:10

19.09.2019

Tanjug, B92

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa specijalnim izaslanikom generalnog sekretara UN i šefom Misije UN na Kosovu Zahirom Taninom.

Vučić i Tanin su razgovarali o situaciji na Kosovo, povodom pripreme izveštaja generalnog sekretara UN o radu UNMIK, koji će biti predstavljen Savetu bezbednosti u oktobru.

Dvojica sagovornika su razgovarali i o predstojećim izborima na Kosovu, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Vučić je izrazio očekivanje da će međunarodni predstavnici pomoći da ti izbori proteknu mirno i da će Srbi moći da iskoriste pravo da slobodno biraju svoje predstavnike, koji će da štite njihove interese.

On je zahvalio specijalnom izaslaniku Taninu za dosledno zalaganje UNMIK za poštovanje Rezolucije 1244.

Predsednik Vučić je istakao da su sednice Saveta bezbednosti, posvećene radu UNMIK-a, važne za Srbiju zbog održavanja kontinuiteta razmatranja pitanja Kosova, kao i zbog redovnog informisanja o političkoj i bezbednosnoj situaciji, koja je daleko od mirne i stabilne, uz česte napetosti i incidente.

"Prisustvo UN, odnosno UNMIK, kao i drugih mđunarodnih misija na KiM, više je nego potrebno kao garancija bezbednosti srpskog naroda", naglasio je predsednik Srbije.