13:21

19.09.2019

13:21

19.09.2019

RTK

Radio televizija Kosova (RTK) danas obeležava 20. godišnjicu osnivanja kao javni servis.

RTK je jedna od najvažnijih institucija, ne samo u medijskom smislu, već i u smislu integrisanja svih zajednica unutar ovog servisa.

Ono što je izazov RTK i u ovoj godišnjici jeste problem njegovog finansiranja.

Radio televizija Kosova je od svog osnivanja značajno napredovala, postignuvši sopstvenu televizijsku platformu. Pre dvadeset godina misija Ujedinjenih nacija na Kosovu pozvala je Evropsku uniju emitera (EBU) da uspostavi jedan nezavisan javni emiter na Kosovu i da upravlja njime. RTK je počela da emituje dvočasovni  program (analogne satelitske televizije) 19. septembra 1999. godine . U novembru te godine, Misija OEBS-a priključila je radio stanicu "Radio Priština" RTK, koja se ponovo krenula kao Radio Kosovo. U junu 2001. godine, RTK je formalno osnovan kao javni servis sa nepolitičkim Upravnim odborom direktora. Obe stanice započele su tada da emituju zvuk uživo na svojim veb stranicama. U julu 2001. godine, RTK je proširila svoje emitovanje na sedam sati. RTK je onda dobila deo godišnjeg finansiranja iz Konsolidovanog budžeta Kosova, očekujući iniciranje javne pretplate 2003. godine.

Program RTK je proširen 2002. godine, emitovanjem više od 15 sati dnevno na kablovskoj i satelitskoj mreži. Početkom 2003. godine RTK je potpisao Sporazum o saradnji sa EBU-om. U junu iste godine potpisana je Administrativna naredba UNMIK-a o uvođenju pretplate za RTK, a 22. decembra 2003. godine, RTK je počeo sa novom dvadesetčetvoročasovnom programskom šemom.

Intenzivni i organizacioni napori u cilju reformisanja informativnog deska RTK i unapređenju profesionalnih i etičkih standarda svih programskih segmenata nastavljeni su 2005. godine. Ove godine je uz podršku OEBS-a, realizovan i projekat emitovanja vesti na znakovnom jeziku za gluvoneme osobe.

I nakon 20 godina od osnivanja, pitanje finansiranja i imovine ostaju glavni izazovi za RTK. To je i posledica neusvajanja Zakona o RTK, čime bi bilo omogućeno adekvtno finansiranje i samim tim rešilo postojeće probleme RTK.