13:40

19.09.2019

13:40

19.09.2019

RTK2

Lider Partije kosovskih Srba Aleksandar Jablanović je rekao da će ta partija nastojati da uđe u parlament, ali “ne i da po svaku cenu uđe u vladu, kao što to radi Srpska lista (SL)”. On je, gostujući u Jutarnjem programu na RTK2, rekao da Partiju kosovskih Srba karakteriše politika samostalnosti u donošenju bitnih odluka za srspki narod na Kosovu, te da se ne treba odreći saradnje sa zvaničnim Beogradnom. Ta saradnja, smatra, mora da ima određene granice, jer “nije sve što iz Beograda dolazi, kao naredba ili savet, ispravno na terenu”.

“Mora da se više čuje naš glas, glas autentičnih Srba sa Kosova. To do sada nije bio slučaj, to preko SL nije moguće, jer SL isključivo sluša naloge Beograda, a da sebi ne da za pravo da prizna da Beograd nekad nije u pravu. Naša politika se bazira na nekim realnim potrebama Srba, koje su u mnogome slične sa problemima većine građana na Kosovu, pa i Albanaca. Bavićemo se pre svega rešavanjem problema naše zajednice”.

Jablanović je podsetio da je SL, čiji je bio član, osnovana 2013. godine u dogovoru sa Vladom Republike Srbije i da je cilj osnivanja tadašnje i takve SL bio da se Srbima sa Kosova omogući da politički deluju u dogovoru, a ne da budu “poslušnici Beograda”.  

“Beograd je obećao da bude naša podrška u svakom smislu. Međutim, mi smo bili prevareni. Beograd je želeo da nas upotrebi kao monetu za podkusurivanje i namirivanje svojih računa. U trenutku kada smo shvatili to, mi smo polako počeli da se suprostavljamo takvoj ideji”, rekao je Jablanović.

On je istakao da se SL opredelila da bude “slepo poslušna na naredbe iz Beograda”. Dodao je da on Beograd doživljava kao svoj glavni grad i Srbiju kao svoju državu, ali da “ne doživljava sve što iz Beograda dođe kao politika, kao nešto što je u interesu svih nas”.

On je ocenio da početak predizborne kampanje pre predviđenog zakonskog roka pokazuje nervozu Srpske liste, koja, kako kaže, oseća da momenat za izbore na Kosovu nije po njihovoj volji.

“Razlog tome je što su zloupotrebili očekivanja građana i krenuli sa negativnom kampanjom. Mi nismo krenuli zvanično sa kampanjom, čekamo zvanični rok. Određene aktivnosti imamo, ali smo daleko od početka kampanje koja će početi 25. septembra”, rekao je Jablanović.

Na pitanje da komentariše tvrdnje SLS-a o otkazima koje su dobili njihovi članovi samo zato što nisu deo SL, Jablanović je rekao da bi “komentar na to trebalo da da tužilaštvo”.

 Odluku CIK-a da je na izborima 6. oktobra moguće glasati samo sa kosovskim dokumentima, ocenio je kao “poraz Srpske liste jer je jedino ona imala predstavnika u CIK-u u ime srpske zajednice, koji je očigledno bio nesposoban da se izbori za to pravo”.

On je Nenadu Rašiću, kandidatu za premijera, poželeo sreću na izborima, te istakao da bi želeo da na čelu Vlade Kosova bude Srbin, ali smatra da to sada nije realna mogućnost.

Formiranje vlade će najpre, kako on smatra, zavisiti od rezultata koje na izborima postignu albanske stranke.

To što su na listi kandidata Partije kosovskih Srba i njegovi otac i supruga, Jablanović opravdava tradicionalnim i porodičnim vrednostima.